25 ian. 2021 | 13:18

Trebuie să ai urgent așa ceva în mașină: îți poate salva viața și costă extrem de puțin

CHESTII
Trebuie să ai urgent așa ceva în mașină: îți poate salva viața și costă extrem de puțin

În prezent, avem în legislație ce ar trebui să conțină trusa de urgență din mașină. Totuși, lipsește un obiect extrem de important din ea. Din fericire, putem învăța de la alte țări.

Legislația prevede că, pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier și tramvai trebuie să fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, omologate. Totodată, trebuie să ai și trusă de prim ajutor.

Triunghiul e un obiect foarte util, că îl pui în spatele mașinii și te văd ceilalți șoferi. Doar că, după cum notează The Local, sunt mulți șoferi care mor în timp ce încearcă să monteze triunghiul, deoarece ceilalți șoferi nu-i văd. Sau șoferii nu văd la timp triunghiul și intră în mașina oprită. Ca să prevină astfel de bilanțuri negre, Spania impune ceva mai bun: lumina de urgență.

E vorba de o lampă mică, magnetică, pe LED și baterie, care se lipește de mașină și te face mai vizibil celorlalți șoferi.

Ce e lumina de urgență de care ai nevoie acum în România

De la 1 ianuarie, Spania le impune șoferilor să aibă fie triunghiul, fie lumina de urgență, dar din 2024 va fi doar lumina. Poți să fii cu un pas înainte și, mai ales, să fii mai în siguranță. Poți cumpăra așa ceva încă de acum.

Lumina aceasta are dimensiunea unui puc de hochei, funcționează pe baterii pe care le poți schimba și se prinde cu magnet de mașină sau cu cârlig, dacă găsești și așa ceva. O poți folosi fie când ai probleme și vrei să te vadă ceilalți șoferi, fie e o simplă lampă care te ajută, noaptea, să vezi mai bine când schimbi roata, când repari ceva la mașină. Totodată, nu strică să ai și-o veste reflectorizantă în mașină. Ba chiar e recomandată, ca să sporești măsurile de siguranță.

Cât costă o astfel de lampă în România

În România, dacă vrei o astfel de lampă magnetică, o mai poți găsi și cu numele „girofar”. Un model simplu, cu nouă funcții și 15 LED-uri, cu magnet și cârlig, rezistent la impact, costă mai sub 40 de lei acum. Poți lua mai ieftin un set: două bucăți ca să pui și în spate, și în față sau una pe mașină și una o folosești la ce ai nevoie, în loc de lanternă.

Un set de patru bucăți girofar cu LED costă și mai puțin (per bucată). Le găsești aici, dacă consideri că ai nevoie. Evident, le poți folosi și la altceva, nu doar în mașină, dar întâi în autoturism ar trebui să ai una.