Toți șoferii trebuie să știe: schimbarea RCA care ne afectează pe toți. Acum s-a decis
Curtea de Apel București (CAB) tocmai a respins cererea depusă de mai mulți asiguratori, care solicitau anularea unei hotărâri a Guvernului Cioloș. În respectiva hotărâre, din 2016, Executivul stabilise tarife maxime la asigurările RCA pentru o perioadă de 6 luni. Decizia CAB nu este definitivă, ea putând fi atacată prin recurs.
Totul a început în anul 2016, când la guvernare se afla cabinetul condus de Dacian Cioloș. Pe atunci, guvernanții au decis stabilirea unor tarife maxime la asigurările RCA pentru o perioadă de 6 luni.
Ce prevedea hotărârea atacată de asiguratori
„Prezenta hotărâre stabilește tarifele de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie, pe categorii de vehicule, ce urmează a fi aplicate de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie, denumite în continuare societăți de asigurare RCA, în condițiile art. 4 alin. (3) din Legea concurenței nr. 21/1996, republicată”, se arată în respectivul document.
De asemenea, mai prevedea hotărârea, „tarife de primă maxime se stabilesc pentru următoarele categorii de vehicule:
a) autoturisme, autoturisme de teren și autovehicule mixte cu masă maximă autorizată mai mică de 3,5 tone și maximum 9 locuri;
b) autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de 9 locuri, cum ar fi microbuze, autobuze, autocare, inclusiv tramvaie/troleibuze etc.;
c) motociclete, mopede, motocicluri și ATV-uri cu sau fără ataș;
d) tractoare rutiere;
e) autovehicule destinate transportului de mărfuri;
f) remorci și semiremorci;
g) alte vehicule, precum vehicule cu regim special și utilaje.
Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare RCA vor aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale”.
„La mijlocul lunii septembrie 2016, Guvernul Cioloș a aprobat o ordonanță de urgență care a prevăzut înghețarea tarifelor RCA la un nivel stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pentru o perioadă de șase luni. Actul normativ a fost aprobat pe fondul protestelor transportatorilor auto cu privire la prețurile excesive pe care asigurătorii le practicau pentru acest tip de asigurare”, explică Profit.ro.
Cei șapte asigurători au cerut în instanța obligarea Guvernului la plata unor prejudicii în suma de 56,2 milioane de lei pentru plafonarea tarifelor RCA.