11 aug. 2021 | 08:50

Toți șoferii trebuie să știe explicația: de ce îți consumă mașina mai multă benzină sau motorină decât trebuie

ACTUALITATE
Toți șoferii trebuie să știe explicația: de ce îți consumă mașina mai multă benzină sau motorină decât trebuie

Mașina ta consumă neobișnuit de mult combustibil și nu înțelegi de ce? E posibil ca explicația să te surprindă.

Mulți șoferi se plâng de faptul că sunt nevoiți să scoată foarte mulți bani din buzunar atunci când merg să alimenteze mașina cu necesarul de combustibil.

Da, știm cu toții că prețurile la benzină și motorină au tot crescut în ultimele luni.

Dar nu despre scumpiri este vorba, ci despre creșterea consumului de combustibil.

Paradoxal, cea mai mare parte a șoferilor arată că încearcă să conducă la o viteză constantă, redusă, sau chiar că uneori opresc climatizarea, de teama consumului.

Din păcate, aceste trucuri nu îi ajută prea mult. Mașina continuă să „mănânce” mult combustibil și, implicit, să genereze găuri în buget.

În spatele unui consum mare se pot ascunde multe

Experții susțin că un consum inexplicabil de mare de combustibil poate fi generat, de exemplu, nu de viteza mare, ci, mai degrabă, de piesele uzate ale mașinii.

Nu degeaba e indicat să ținem din scurt întreținerea mașinii și să o utilizăm cu responsabilitate. Se pare că piesele uzate, precum bujiile și sondele lambda au un rol decisiv în influențarea nivelului de consum de combustibil pe care mașina ta îl înregistrează.

Din fericire, piesele nu sunt deloc scumpe, așa că le poți înlocui cu unele noi, cost ce oricum se amortizează, pentru că îți va scădea consumul de combustibil și, pe termen lung, vei avea de câștigat.

Un alt factor ce poate influența nivelul de consum al mașinii tale este dat de injectoare și filtrele de aer. Dacă acestea nu sunt curățate, depunerile de pe ele pot fi cauzele consumului neobișnuit de mare.

„Dacă injectoarele sunt murdare, combustibilul nu curge bine prin ele, se produc rateuri, iar consumul de benzină sau motorină crește. Nu e neapărat nevoie de înlocuirea acestor piese auto, ele pot fi curățate fie cu ajutorul unor soluții de curățare care se adaugă la combustibil, fie la un service auto”, conform ziare.com.

Nu în ultimul rând, trebuie să știi că mai există anumiți factori de care depinde nivelul de combustibil de care mașina ta are nevoie.

De exemplu, dacă presiunea din pneuri este prea mică, mașina va consuma mai mult pentru deplasare.

Prin urmare, iată un motiv bun să vizitezi cât mai repede un centru de vulcanizare pentru a face o verificare și a elimina de pe listă factorii favorizanți și determinanți ai creșterii consumului de combustibil.