Toți șoferii trebuie să cunoască gestul banal care se taxează cu o avere: românii ignoră asta, dar amenzile sunt clare
Mergi zece minute cu mașina prin București și o să te confrunți cu o situație care se amendează serios de către agenții de la circulație. Legea este cât se poate de clară pe marginea acestui subiect.
Toți șoferii ar trebui să știe regulile de circulație, Codul Rutier, dacă se află pe drumurile publice. În realitate, multe dintre acele informații care s-ar putea reflecta în amenzi sunt uitate din momentul în care ai câștigat permisul de conducere. Deși afli unele rarități doar în momentul în care îți iei o amendă pentru ele, ar fi bine ca măcar detaliul de mai jos să-l ții minte.
Lovitura serioasă adusă șoferilor din cauza claxonului
Orice mașină vine cu un claxon și foarte mulți șoferi și-au făcut un obicei din a abuza de el, mai ales la ore de vârf și în zone aglomerate. Unii știu că această practică este greșită, alți s-au chinuit mult să se dezobișnuiască. Puțini știu însă că gestul banal este ”recompensat” cu o amendă din clasa a doua de sancțiuni.
Detaliul care face diferența este cât se poate de simplu. “Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei”, se arată în lege. Mai mult decât atât, şoferilor le este interzis să “să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră”, aşa cum este stipulat la articolul 148, alineatul 14 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002.
În ceea ce privește o sancțiune din clasa a doua de amendă, aceasta se traduce prin 4-5 puncte de amendă. Cu un punct de amendă de 145 de lei, asta se traduce printr-un cost de aproximativ 700 – 750 de lei pentru o sesiune aiurea de claxonare.