Toți românii născuți înainte de 1989 trebuie să știe asta. Descoperirea care arată diferențele față de actualele generații
Au trecut mai bine de trei decenii de când România a scăpat de comunism, dar urmele regimului și schimbările din acea perioadă sunt încă vizibile.
Regimul lui Nicolae Ceaușescu, în aproape 25 de ani, a produs schimbări semnificative în viețile românilor și prea puține au fost pozitive. În acest sens, o cercetare realizată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) analizează cetățenii născuți în România comunistă, dar și pe cei care au venit pe lume în anii în care regimul comunist se prăbușea în Europa.
Acest studiu BERD arată că aceia care s-au născut în anii care au marcat căderea comunismului în statele din Europa Centrală și de Est (printre care și România), precum și fosta URSS, sunt mai scunzi decât cei care s-au născut în plină eră comunistă, dar și decât cei născuți după această perioadă.
Cum a dus sărăcia la schimbări majore în viața oamenilor?
Specialiști BERD au analizat circa 51.000 de gospodării din 29 de foste state comuniste. Spre comparație, au studiat şi patru state occidentale, care nu au avut un regim comunist. Concluzia la care au ajuns cu această cercetare e că adulţii care s-au născut în perioada în care a căzut comunismul sunt cu 1,1 centimetri mai scunzi decât cei născuţi înaintea lor sau cei născuţi după ei.
Înălţimea medie a adulţilor din eşantion a început să scadă cu doi trei ani înainte de căderea blocului comunist. O tendinţă semnificativă de creştere a apărut abia după şase-şapte ani. Totodată, merită menționat că perioada de tranziţie a însemnat în primul rând o recesiune brutală în majoritatea statelor ex-comuniste.
În cercetare se arată că tendinţa de scădere în înălţime este vizibilă mai ales în cazul statelor cu un PIB pe cap de locuitor mai mic de 15.000 de dolari. În plus, primii ani ai tranziţiei au cunoscut, pe lângă recesiune, şi o dezorganizare a serviciilor publice, în special în domeniul sănătăţii.