25 oct. 2021 | 06:30

Toți românii cu centrale termice trebuie să știe: ultima speranță să mai scadă facturile la gaz în această iarnă

ACTUALITATE
Toți românii cu centrale termice trebuie să știe: ultima speranță să mai scadă facturile la gaz în această iarnă

Autoritățile române s-au bâlbâit destul de mult în ultimele săptămâni, când vine vorba de a oferi o mână de ajutor românilor, în contextul creșterii semnificative a facturilor la energie. Se pare însă că mai există o luminiță la capătul tunelului.

La finele săptămânii, prețurile la gaze naturale în Europa s-au dus în jos, într-o manieră aproape surprinzătoare. Din câte se pare, totul a plecat de la prognozele meteo optimiste pentru următoarea perioadă. Cu alte cuvinte, sunt șanse mari să avem o toamnă și o iarnă mai blânde, poate singura parte bună a încălzirii globale.

Schimbările climatice, o veste bună pentru facturile la gaz ale românilor

Cu cât iarna întârzie mai mult și cu cât temperaturile vor fi mai ridicate, cu atât șansele ca facturile la energie să fie mai mici se amplifică. Ca referință, în contextul crizei europene la energie și a faptului că livrările de gaze dinspre Rusia s-au tot redus în ultimele săptămâni, avem nevoie de tot ajutorul posibil pe marginea acestui subiect. O veste bună pe marginea acestui subiect a venit și din Marea Britanie și Germania în ultimele zile ale săptămânii trecute, când turbinele eoliene au produs cantități record de energie electrică.

În consecință, la bursa din Olanda, prețul pentru gaz a scăzut cu 3,7% până la 90,49 euro pentru un MWh. În același context, au scăzut cotațiile futures la cărbune și prețurile energiei electrice în Germania, cea mai mare piață din Europa. Asta înseamnă că, dacă avem noroc, aceleași vești bune se vor vedea și în România la un moment dat.

Cea mai importantă este încă încălzirea globală. „Începând din noiembrie, cu fiecare lună în care temperaturile vor fi peste media normală, balanța globală a gazelor naturale se va calma, ceea ce va elimina o mare parte din recenta creștere a prețurilor la gaze naturale și petrol”, susțin analiștii de la JP Morgan Chase & Co.

Pe termen lung, cei de la The Weather Co. estimează temperaturile în Europa de Nord-Vest ar urma să fie peste medie sau aproape de nivelul normal până la finele lunii noiembrie. Pe același principiu, nu este exclus să vedem vremuri bune și în țara noastră.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele