Toți românii cu centrale termice trebuie să afle: problemele pleacă de la rezervele de gaz ale Europei
Înaintea sezonului de iarnă, stocurile de gaze ale Europei se află la un nivel la care nu au mai fost în ultimii 10 ani. Acesta este cel care influențează costurile de achiziție, care ulterior, se vor reflecta în facturile noastre.
Stocurile de gaze din Europa se află, acum, la cel mai scăzut nivel, amplificând riscul unor creșteri de prețuri care deja se află la cote record. Față de anul trecut, stocurile de gaze ale țărilor europene sunt mai mici. Centrele de stocare sunt pline în proporție de 72%, în țările europene și Marea Britanie, la un loc. Anul trecut, în această perioadă erau pline în raport de 94%.
Ce spun observatorii de piață?
Aceste rezerve se fac pentru perioadele cu cerere ridicată și în caz de aprovizionare limitată. Observatorii pieței spun că în această perioadă în care stocurile de gaze naturale ar trebui să fie complete, ele au un nivel scăzut. Ăsta este un motiv de îngrijorare major. Sezonul gazelor de iarnă începe în 1 octombrie și ține până la sfârșitul lunii martie. În toată această perioadă, prețurile sunt de obicei mai mari și se scoate mai mult gaz din depozite, pentru a se satisface cererea.
”Prognozăm că stocurile europene vor fi de aproximativ 78% din normal la 1 octombrie, când vom ajunge în sezonul de iarnă iar pierderea stocurilor va perturba piața”, a spus Russell Hardy, director general al firmei de tranzacționare a energiei Vitol.
Iarna trecută s-a înregistrat o cerere foarte mare și ca urmare depozitele de gaze au fost golite. Această situație a fost intensificată și de generarea relativ redusă de surse regenerabile și de cererea puternică de energie subadiacentă. ”Cererea de energie și gaze este, de asemenea, puternică în Asia, ceea ce reduce livrările de GNL în Europa. Acest lucru sa combinat cu o criză globală a aprovizionării și cu livrări limitate în această vară, rezultând stocuri scăzute record pe măsură ce intrăm în sezonul de încălzire”, a declarat pentru Reuters James Huckstepp, director pentru analize în domeniul energiei la S&P Global Platts.