Toți românii care stau la bloc trebuie să afle: trebuie să-ți montezi urgent asta în casă. Ce spune legea

Toți românii care stau la bloc trebuie să afle: trebuie să-ți montezi urgent asta în casă. Ce spune legea

Veste uriașă pentru cei care stau la bloc, mai mulți parlamentari au depus un proiect de lege care vine în sprijinul românilor care nu au apucat să facă un demers cheie în locuințele lor și care este obligatoriu.

Cei care nu au apucat să-și monteze repartitoarele pentru încălzire și apă caldă ar putea avea parte de o surpriză. Mai mulți parlamentari de la USR au depus un proiect de lege privind amânarea termenului limită pentru montarea acestora.

Ei au inițiat și depus un proiect de lege pentru amânarea cu un an a termenului limită de montare a repartitoarelor pentru măsurarea consumului de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă.

Decizia parlamentarilor vine în contextul în care, până la 31 decembrie 2021, ar trebui finalizată montarea de repartitoare pentru individualizarea consumului la nivelul fiecărui apartament din blocurile racordate la sisteme centralizate de alimentare cu energie termică.

Cei de la USR spun că vin astfel în ajutorul celor care nu au apucat să își monteze repartitoarele și care ar putea să plătească aparatele la suprapreț.

Un proiect foarte bun

Potrivit senatoarei USR Silvia Dinică, reglementarea, în această formă, și timpul scurt vor provoca o scumpire a repartitoarelor din cauza cererii sporite brusc. Scumpirea se va resimţi chiar şi în orașele mai mici, din cauză că importatorii vor crește prețul indiferent de localitatea către care livrează.

„Oricărui consumator vulnerabil îi va fi greu să se conformeze până la termenul prevăzut de lege, mai ales că urmează primele facturi cu preţuri mărite la încălzire, apă caldă, energie electrică. Situația este una deosebit de urgentă”, a spus Silvia Dinică.

Cristina Prună a punctat că trebuie avute în vedere măsuri pentru a reduce facturile românilor. Aceasta consideră demersul ca un mod de a nu pune presiune suplimentară pe românii conectați la sistemele centralizate.

Proiectul USR, care modifică şi completează Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică, a fost înregistrat în Senatul României, care îl va dezbate în calitate de primă Cameră.

Citește și: