Topul celor mai impresionante 10 tehnologii ale anului 2021
Anul 2021 ne-a adus o serie revoluționară de tehnologii. La fel cum ne-a obișnuit de două decenii, MIT Technology Review selectează topul celor mai interesante tehnologii anuale, pe care le putem vedea și noi, pentru a observa, încă o dată, cât de mult a evolutat omenirea, în numai câteva luni.
Top 10 cele mai revoluționare tehnologii ale anului 2021:
1. Vaccinurile ARN mesager
Criza pandemică prin care trecem a reprezentat o oportunitate pentru știință, așa cum s-a întâmplat de-a lungul istoriei, când omenirea a traversat momente de cumpănă. Și de data aceasta, dintr-o criză globală, am reușit să creăm o tehnologie revoluționară.
Cele mai eficace două vaccinuri împotriva coronavirusului au la bază ARN mesager, o tehnologie care era în lucru de 20 de ani.
Noile vaccinuri împotriva Covid-19 au la bază o tehnologie nemaiutilizată în terapeutică și care ar putea transforma medicina prin vaccinuri împotriva diferitelor boli infecțioase precum malaria. ARN mesager este și o promisiune de terapii celulare ieftine pentru anemia falciformă sau SIDA. Se lucrează și la terapii ARN mesager împotriva cancerului.
2. GPT-3
Educat cu textele din mii de cărți și foarte mult de pe internet, GTP-3 poate imita texte scrise de om cu realism supranatural, uneori bizar, făcându-l cel mai impresionant model lingvistic produs vreodată prin machine learning.
Dar GPT-3 nu înțelege ce scrie, așa că rezultatele sunt uneori confuze și fără sens. Necesită volume enorme de putere de calcul, date și bani în procesul de formare, așa că produce o mare amprentă de carbon și limitează dezvoltarea modelelor similare la laboratoare cu resurse extraordinare. Și deoarece este educat cu texte de pe internet, care abundă în dezinformări și prejudecăți, produce adesea mesaje influențate.
3. Algoritmii TikTok
Da, vorbim de o tehnologie revoluționară, care își merită locul în acest clasament. În timp ce alte platforme se orientează mai mult pe semnalare de conținut cu largă apreciere, algoritmii TikTok par să scoată un nou creator din anonimat la fel cum expun o celebritate. Și sunt deosebit de capabili să alimenteze cu conținut relevant comunități de utilizatori de nișă care împărtășesc același interes sau identitate.
Așa a ajuns TikTok regina aplicațiilor de socializare în 2021.
4. Baterii litiu-metal
Vehiculele electrice (VE)vin cu o piedică semnificativă: sunt scumpe și poți să conduci puține sute de kilometri până trebuie să reîncarci – și durează mult mai mult decât la cele pe benzină. Toate acestea au legătură cu limitele bateriilor litiu-ion. Un startup bine finanțat din Silicon Valley spune acum că face baterii mult mai pe gustul clientelei de masă.
Se numesc baterii litiu-metal și sunt dezvoltate de QuantumScape. Primele teste au arătat că bateria poate dura mări autonomia VE cu 80% și se reîncarcă rapid. Compania are o înțelegere cu VW, care spune că va vinde în 2025 automobile cu noul tip de baterie.
5. Trusturi de date
Un trust de date este o entitate legală care colectează și administrează datele personale ale oamenilor în numele lor. Deși structura și funcțiile acestor trusturi sunt încă în curs de definire și mai sunt multe probleme, trusturile de date par să fie cele care vor pune capăt situațiilor de tipul scurgerilor de date și alte astfel evenimente cibernetice neplăcute pentru utilizatori.
6. Hidrogen verde
Omenirea face încă un pas în față și se dezice și mai mult de combustibilii fosili, atât de nocivi pentru mediul încănjurător, prin Hidrogenul verde.
7. Urmărire digitală a contactelor
Aceasta este a doua tehnologie revoluționară dezvoltată pe baza pandemiei de coronavirus. Iată încă o dovadă a faptului ca din crize mari se nasc mari oportunități de dezvoltare.
Aplicații pe telefoane smart utilizează Bluetooth sau GPS ca să creeze grupuri de persoane care și-au intersectat drumurile. Dacă unul dintre ei face mai târziu covid, încarcă rezultatul în aplicație și-i avertizează pe ceilalți că s-ar putea să fie expuși. Urmărire digitală a contactelor nu a fost, însă de mare ajutor în această pandemie, pentru ca oamenii au fost sceptici în a folosi tehnologia în acest sens. Însă ideea este foarte bună și ar putea fi de mare folos în posibile viitoare astfel de crize.
8. Poziționare hiper-precisă
Sigur ai folosit măcar o dată în viață GPS-ul. Unii dintre noi îl folosesc zilnic, deși este precis cu o marjă de 5 sau 10 m. Acum, lucrurile se vor îmbunătăți. Noile tehnologii hiper-precise de poziționare sunt precise în limitele câtorva centimetri sau milimetri. Se deschid noi posibilități, de la alerte penrtu alunecări de teren la roboți pentru livrare și mașini autonome care pot rula în siguranță pe străzi.
9. Orice de la distanță
Și aici, vorbim despre oportunități de dezvoltare concepute în contextul pandemiei, cand oamenii au fost nevoiți să se distanțeze fizic și să lucreze de la distanță.
Unele state ale lumii au reușit să își conecteze virtual comunitățile folosind aplcațiile de socializare, care au atins un număr record de utilizatori.
10. Inteligența artificială multidotată
Deși omenirea a înregistrat evoluții importante în ultimii ani, în privința inteligenței artificiale și a roboților, nu s-au făcut mari progrese. Le lipsește abilitatea umană, existentă și la copiii mici, de a învăța cum funcționează lumea și să aplice cunoștințele generale la situații noi.
Însă oamenii de știință și-au propus să îmbunătățească inteligența artificială cu simțuri. În prezent, IA cu vedere digitală sau recunoaștere a auzului poate vedea lucruri, dar nu poate „vorbi” despre ce vede și aude folosind algoritmi de limbaj natural. Dar dacă se combină aceste abilități într-un singur sistem AI? Ar fi acesta începutul roboților umanoizi?