Top 10 sportivi români
Care sunt cei mai mari sportivi români care au marcat istoria țării noastre și au cucerit recorduri pe plan Mondial. Află care este top 10 al sportivilor români.
Topul celor mai cunoscuți sportivi români
România este o țară care are cu ce se mândri. Natura de aici ascunde numeroase comori, pământurile sunt bogate, oamenii primitori, dar toate acestea pălesc în fața reușitelor titanilor sportului românesc. Când străinii sunt întrebați despre România, adesea primele cuvinte sunt Nadia Comăneci, Ilie Năstase sau Gheorghe Hagi.
Gabriela Szabo
Intrată mult mai recent pe lista marilor sportivi ai României, Gabriela Szabo a pus Bistrița pe harta excelenței în sport în momentul în care a fost declarată în 1999 cea mai bună atletă a lumii după ce a stabilit două noi recorduri mondiale la 2.000 m și 5.000 m în anii 1998 și 1999. Gabriela Szabo nu a ascuns niciodată dragostea sa pentru țara și orașul natal, profitând de popularitatea obținută în urma performanțelor sale sportive pentru a deveni Ambasador Onorific al Turismului Românesc. În Bistrița, orașul ei natal, se organizează crosul ce îi poartă numele. Gabriela Szabo a fost numită în funcția de ministru al Tineretului și Sportului pe 5 martie 2014.
Iolanda Balaș
Iolanda Balaș, campioana de etnie romano – maghiară este cunoscută pentru extraordinarele sale performanțe în atletism la proba de sărituri pe care a dominat-o timp de aproape o decadă, deținand un record mondial pentru o perioadă la fel de lungă. Timp de 10 ani Iolanda Balaș a câștigat consecutiv 150 de întreceri și a depășit de 14 ori recordul mondial la sărituri în înălțime, de la 1,75 m până la 1,91 m. Iolanda Balaș și-a continuat cariera în atletism ca arbitru. Pe tot parcursul carieri sale, Iolanda Balaș a servit ca ambasador al Timișoarei, oraș despre care vorbește întotdeauna cu dragoste și multă emoție. Stadionul Iolanda Balaș a fost numit în cinstea marii atlete.
Lia Manoliu
Un adevăr trist despre Lia Manoliu este că mult mai multe persoane cunosc acest nume ca stadion din Capitala țării decât drept numele marii sportive de performanță în cinstea căreia acesta a fost ridicat. Lia Manoliu, născută pe 25 aprilie 1932 în Chișinău este sportiva laureată la jocurile olimpice din Mexic, Roma și Tokyo în perioada anilor ’60. Ca și Duckadam, Lia Manoliu apare în Cartea Recordurilor, în cazul său pentru longevitate, fiind de 12 ori campioană națională și de 7 ori campioană balcanică.
Lia Manoliu a fost decorată cu Ordinul Olimpic, Trofeul Femeia în Sport, Trofeul Centenarului și Trofeul Fair Play decernat de UNESCO. Deși a fost născută la Chișinău, sportiva și-a petrecut o mare parte din viață în București, unde a și fost înmormântată în 1998 după ce a deținut timp de 8 ani funcția de președinte al Comitetului Olimpic Român și timp de doi ani funcția de senator al municipiului București. Stadionul Național din Capitală a fost numit în cinstea sa.
Ivan Patzaichin
Născut la Tulcea, Ivan Patzaichin a avut întotdeauna o relație aparte cu apa, relație ce l-a împins să ia calea Institutului de Educație Fizică și Sport și să devină mai târziu membru al Clubului Sportiv Dinamo din București. Lipoveanul, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice din 1968, 1972, 1980 si 1984 a făcut mare cinste României cu performanța sa.
După retragerea din sport Ivan Patzaichin a lucrat în cadrul Ministerului Administrației și Internelor de unde a fost trecut în rezervă cu gradul de general de brigadă. A fost antrenor al lotului național de caiac-canoe. Ivan Patzaichin a fost decorat cu Ordinul Meritul Sportiv și decorația Regală Nihil Sine Deo. În cinstea și la inițiativa marelui olimpic a fost înființată asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23” care are ca scop dezvoltarea durabilă a zonei, conservarea mediului și protejarea biodiversității.
Ilie Năstase
Unul dintre cei mai importanți jucători români de tenis, de două ori numărul unu mondial consecutiv în anii 1972 si 1973, Ilie Nastase a fost plasat de revista Tennis Magazine pe locul 28 în topul celor mai mari jucători de tenis ai ultimilor 50 de ani. Năstase, poreclit Nasty, este cunoscut în țară pentru prezența sa în politică și afaceri. Pentru București, Ilie Năstase s-a implicat puternic, candidând inclusiv la postul de primar general, însă fără succes. Ilie Năstase continuă să fie puternic implicat în tenisul românesc.
Ion Țiriac
Este greu de spus dacă Ion Țiriac este mai cunoscut drept jucător de tenis sau om de afaceri. Primul român intrat pe lista Forbes a miliardarilor lumii are un palmares impresionant și în ceea ce privește cariera sa sportivă, carieră de-a lungul căreia a câștigat numeroase titluri alături de Ilie Năstase, inclusiv turneul de la Roland Garros din anul 1967. Ion Țiriac deține licența pentru turneul de tenis BCR Open România. În orașul său natal, Brașov, a fost ridicată Arena Ion Țiriac, complex sportiv modern ce poartă numele marelui tenismen.
Helmuth Duckadam
Un alt nume sonor al fotbalului românesc – Duckadam, cunoscut drept Eroul de la Sevilla păstreaza până în momentul actual recordul pentru 4 penalty-uri apărate consecutiv în finala Cupei Campionilor jucată între Steaua București și FC Barcelona. Performanța portarului Stelei este înscrisă în Cartea Recordurilor.
Duckadam este unul dintre puținii mari fotbaliști români care nu și-au folosit numele câștigat în sport pentru a intra în afaceri. După retragere Duckadam a decis să lucreze la poliția de frontieră în localitatea natală Semlac din județul Arad, loc în care a ocupat funcția de maior. Duckadam s-a reîntors în lumea sportului începand cu anul 2008 după ce a fost decorat cu Ordinul “Meritul Sportiv“, pentru ca în 2010 să preia funcția de președinte al FC Steaua București. Duckadam locuiește și în prezent în Semlac împreună cu familia.
Gică Popescu
Gica Popescu, unul dintre cele mai mari nume ale fotbalului românesc, jucător la Universitatea Craiova, Steaua, Tottenham Hotspur, FC Barcelona și Galatasaray a continuat să facă titlul știrilor și după retragere. Fotbalistul, cunoscut mai ales pentru prestația sa în rolul de căpitan al FC Barcelona cu care a câștigat Cupa Cupelor , este în momentul actual om de afaceri, deținând proiecte în domeniul hotelier, imobiliar și închirieri spații, cu o avere estimată la peste 40 de milioane de euro.
Gheorghe Hagi
Dacă se vorbește despre fotbalul românesc în era sa de aur, se vorbește despre jucători precum Gheorghe Hagi. Hagi, om de afaceri și antrenor, se laudă cu un trecut de excelență în sport greu de depășit de orice alt fotbalist român care îi calcă pe urme. Cel mai bun marcator al Naționalei, jucător la Sportul Studențesc, Steaua, Real Madrid, Barcelona și Galatasaray, Gheorghe Hagi este un nume care a inspirat o mare parte din noua generație de jucători de fotbal din întreaga Europă.
Hagi, regele fotbalului românesc este cel care a dus fotbalul în România la rang de sport național și numele cu care românii se mândresc poate cel mai adesea în discuții cu fanii fotbalului de peste hotare. Săcele, comuna din Constanța unde s-a născut marele fotbalist afișează cu mândrie o placuță la intrare care anunță că acela este locul natal al lui Gheorghe Hagi. Casa parintească a fotbalistului nu a fost niciodată valorificată dar poate fi văzută de departe la un drum prin comună. Hagi deține și cunoscutul hotel Iaki din Mamaia.
Nadia Comăneci
Nadia Comăneci este mândria județului Bacău, născută în Onești pe 12 noiembrie 1961. Talentul său imens a pus România pe hartă și continuă să ne reprezinte cu mândrie la decenii după ce aceasta și-a încetat activitatea competițională. Cunoscută drept prima gimnastă căreia i s-a acordat nota zece de către toți arbitrii într-un concurs olimpic, la Montreal în 1976, Nadia este cinstită astăzi drept una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX. Nadia este primul sportiv român care a ținut un discurs la Națiunile Unite în anul 2000, la lansarea Anului Internațional al Voluntariatului. În Onești, colegiul sportiv și sala de gimnastică din oraș au fost numite în cinstea marii gimnaste.