26 iun. 2021 | 14:35

Tide face primul detergent de rufe pentru spațiu: cum le face viața astronauților mai ușoară

ACTUALITATE
Tide face primul detergent de rufe pentru spațiu: cum le face viața astronauților mai ușoară

Astronauții nu au luxul de a arunca hainele în coșul de rufe după o singură utilizare. Astfel că ei sunt adesea nevoiți să poarte hainele de mai multe ori. Însă nu vor mai fi nevoiți să facă asta, acum, cu primul detergent creat special pentru ei.

Tide crede că poate veni în ajutor în acest sens. Brandul Procter & Gamble s-a unit cu NASA pentru a dezvolta primul detergent de rufe destinat spațiului. Detergentul complet degradabil ar trebui să aibă grijă de pete și mirosuri, în timp ce funcționează corect într-un sistem de apă cu buclă închisă, precum cel pe care l-ați găsi la bordul Stației Spațiale Internaționale, conform Businesswire.

Acest detergent de la Tide va fi folosit de astronauți, în spațiu

Nu va dura mult până să vezi o încercare reală (sau mai bine zis, reală din afara lumii). NASA va testa detergentul Tide la bordul ISS în 2022. „Misiunea PGTide”, așa cum se numește, va măsura stabilitatea ingredientelor în spațiu, precum și eficacitatea acestora pentru îndepărtarea petelor folosind șervețelele Tide.

Alte studii vor explora posibilitatea folosirii mașinii de spălat-uscat care ar putea fi utilizată pentru misiuni pe Lună și Marte.

Avantajele pentru spațiu sunt destul de evidente. Exploratorii lunari și marțieni nu vor avea de ales decât să-și curățe hainele – acest detergent ar putea face acest lucru posibil fără a scădea din prețioasa lor sursă de apă. De asemenea, ar putea economisi greutate și spațiu atât la bordul ISS cât și la capsulele de marfă, deoarece NASA nu ar trebui să trimită atât de multe haine pe orbită.

Acest lucru ar putea fi, de asemenea, util pentru rufele de pe Pământ, de altfel. Un detergent complet degradabil ar fi mai ecologic, reducând deșeurile și conservând apa. Așa că să nu te mire dacă vei cumpăra în curând, în cele din urmă, detergent care este amabil cu planeta, tocmai pentru că este conceput pentru a fi folosit în afara ei.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele