28 sept. 2021 | 13:44

Tesla și Apple, sabotate de criza din domeniul energiei: nu doar românii plătesc scump

ACTUALITATE
Tesla și Apple, sabotate de criza din domeniul energiei: nu doar românii plătesc scump

Dincolo de prețurile mai mari la energie electrică și gaze naturale, în fiecare colț al mapamondului, există probleme cu depozitele de gaz și abilitatea de a genera suficient de multă energie electrică pentru a face față consumului. Apple și Tesla deja au început să sufere din cauza acestei situații.

Autoritățile din China au început să pună presiune pe giganții industriali din anumite regiuni ale țării pentru a opri producția și, implicit, pentru a reduce consumul energetic, măcar temporar. Printre cei care au avut de suferit din cauza acestor măsuri se numără și furnizori importanți din spatele Apple și Tesla.

Criza energetică, o lovitură pentru Apple și Tesla

Unimicron Technology Corp (furnizor Apple) a anunţat că trei din subsidiarele sale din China au fost nevoite să oprească producţia în perioada 26-30 septembrie „pentru a se conforma politicii autorităţilor locale de limitare a consumului de electricitate”. Partea bună este că gigantul asiatic nu se aşteaptă ca oprirea producţiei să aibă un impact major asupra respectării termenelor, celelalte fabrici din portofoliu reușind să-și respecte programul.

Pe de altă parte, nu este clar dacă acest precedent va afecta semnificativ disponibilitatea noilor modele de iPhone. Nu de alta, dar acestea este sezonul de vârf pentru lansările de produse electronice și aproape toate vin din China, unde au fost impuse aceste opriri controlate de producție.

În același timp, Eson Precision Engineering, din grupul Foxconn, a informat că a suspendat producţia de duminică până vineri la facilităţile sale din oraşul chinezesc Kunshan, susţine publicaţia niponă Nikkei. Nu în ultimul rând, Concraft Holding, care deţine capacităţi de producţie în oraşul chinezesc Suzhou, a anunţat oprirea producţiei timp de cinci zile, şi va folosi stocurile pentru a face faţă cererii.

În China, la fel ca în alte colțuri ale lumii, criza prețurilor la energie vine de pe mai multe fronturi, dar are legătură cu înăsprirea standardelor referitoare la emisiile poluante și la reducerea exploatărilor de cărbune. Va fi interesant de văzut dacă în China, una dintre cele mai poluate țări din lume, aceste probleme vor afecta ritmul de creștere al economiei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele