05 iul. 2021 | 18:15

Tesla a dat lovitura: datele care confirmă că e lider pe piața mașinilor electrice

ACTUALITATE
Tesla a dat lovitura: datele care confirmă că e lider pe piața mașinilor electrice

Tesla fabrică mașini electrice de ani buni, iar investițiile făcute în această tehnologie au fost mai mult decât inteligente.

Livrările trimestriale ale Tesla, compania lui Elon Musk, au depăşit pentru prima dată pragul de 200.000 de mașini. Acest prag nu mai fusese niciodată atins pe o perioadă atât de scurtă, de doar trei luni.

Producătorul american de vehicule electrice Tesla a raportat livrări record pentru trimestrul doi al anului, de 201.250 unităţi, peste estimările analiştilor de pe Wall Street. Cifrele vin să-i liniștească pe investitorii care se temeau că producătorul va fi afectat puternic de criza de semiconductori.

Deocamdată, n-a fost cazul.

Tesla a dat lovitura

Temerile investitorilor erau îndreptățite, mai ales că au existat avertismente lansate chiar de Elon Musk privind efectele deficitul de semiconductori şi de materii prime. Piața asiatică a contat, însă, extrem de mult.

Livrările Model S şi X au scăzut în perioada aprilie-iunie 2021, dar declinul a fost compensat de vânzările solide din China ale Model Y. Compania a lansat Model S Plaid în iunie, o versiune performantă a vehiculului Model S, cu un preţ de pornire de 129.990 dolari.

În trimestrul doi din 2021, producţia totală a crescut cu aproximativ 14%, la 206.421 vehicule, faţă de primele trei luni din acest an. Conform datelor Refinitiv, analiştii se aşteptau ca Tesla să livreze 200.258 vehicule în perioada aprilie-iunie 2021.

Tesla, înfiinţată în 2003, a fost brandul cu cea mai rapidă creştere şi cel mai valoros din sectorul auto, valoarea sa a crescut în ritm anual cu 275%, la 42,6 miliarde de dolari, conform clasamentului realizat de firma de consultanţă Kantar.

Tesla a reușit să se descurce, în ciuda problemelor apărute pe cea mai mare piață auto. Recent, constructorul a făcut rechemare pentru aproape 300.000 de modele – Model 3 și Model Y, livrate către clienții chinezi. Autoritățile din China au constatat că funcția Autopilot poate fi activată prea ușor ceea ce, în unele condiții, poate pune în pericol viața șoferului.

Nu e vorba de o rechemare în service propriu-zisă, din moment ce clienții nu trebuie să ducă mașinile undeva. Problema va fi verificată de la distanță de Tesla, e vorba de un upgrade la sistemul software din spatele funcției semi-autonome oferite de constructorul american.