04 ian. 2021 | 10:00

Teleportarea cuantică este acum posibilă. Ce înseamnă asta și cum îți va afecta traiul zilnic

ACTUALITATE
Teleportarea cuantică este acum posibilă. Ce înseamnă asta și cum îți va afecta traiul zilnic

Deși sună ireal, nu, nu te uiți la un film SF. Teleportarea este posibilă acum. Teleportarea a fost atinsă pe o distanță record, aducând internetul de generație următoare cu un pas mai aproape, au dezvăluit cercetătorii.

Teleportarea, mai aproape de realitate decât niciodată

Experții se apropie din ce în ce mai mult de crearea unui internet cuantic super-sigur și de ultimă generație. Oamenii de știință au reușit acum să teleporteze informații cuantice pe o distanță de peste 44 de kilometric. Cercetătorii americani de la Fermilab, împreună cu NASA şi cu cercetătorii canadieni ai Universităţii din Calgary, au reuşit astfel să teleporteze biţi cuantici de fotoni de-a lungul a 44 de kilometri de fibră.

Fidelitatea datelor (acuratețea datelor) și distanța de transfer sunt ambele componente cheie pentru construirea internetului cuantic funcțional – considerată infrastructura de comunicații de ultimă generație.

Echipa a confirmat că a atins un nivel de fidelitate mai mare de 90% cu informațiile sale cuantice

Dr. Panagiotis Spentzouris, un fizician de la laboratorul de fizică și accelerare a particulelor Fermilab de la Caltech, s-a declarat încântat de succesul testelor. El a spus: „Aceasta este o realizare cheie pe calea construirii unei tehnologii care să redefinească modul în care desfășurăm comunicarea globală”.

„Cu această demonstraţie începem să punem bazele pentru construirea unei reţele cuantice metropolitane din zona Chicago”, a spus omul de ştiinţă Panagiotis Spentzouris de la Fermilab pentru Chicago News.

Nu e primul test de acest gen. În 2014, fizicienii elveţieni de la Universitatea din Geneva au reuşit să transfere starea cuantică a unui foton într-un cristal la peste 25 de kilometri, prin fibră optică. Recordul anterior, stabilit de aceeaşi echipă, a fost de 6 kilometri în 2004.

Internet mai sigur ca niciodată: o rețea cuantică e soluția perfectă pentru intimitate deplină

Oamenii de știință din Marea Britanie au demonstrat cum funcționează o rețea cuantică prototip pentru comunicații online sigure, care să nu mai fie vulnerabile în fața atacurilor cibernetice.

Sistemul de „multiplexare” al Universității din Bristol împarte particulele de lumină care transportă informații către mai mulți utilizatori de internet dintr-o singură sursă centrală. Cercetătorii au demonstrat că tehnologia, care utilizează efectele cuantice asupra fibrelor optice din diferite locații din Bristol, este eficientă.

Dacă va fi lansat, sistemul ar putea face conținutul mesajelor online complet sigur în ceea ce privește interceptarea, economisind, în același timp, câteva miliarde de lire cheltuite pe sistemele de comunicații cuantice actuale.