07 sept. 2020 | 16:50

Internet mai sigur ca niciodată: o rețea cuantică e soluția perfectă pentru intimitate deplină

ACTUALITATE
Internet mai sigur ca niciodată: o rețea cuantică e soluția perfectă pentru intimitate deplină

Oamenii de știință din Marea Britanie au demonstrat cum funcționează o rețea cuantică prototip pentru comunicații online sigure, care să nu mai fie vulnerabile în fața atacurilor cibernetice.

Sistemul de „multiplexare” al Universității din Bristol împarte particulele de lumină care transportă informații către mai mulți utilizatori de internet dintr-o singură sursă centrală. Cercetătorii au demonstrat că tehnologia, care utilizează efectele cuantice asupra fibrelor optice din diferite locații din Bristol, este eficientă.

Dacă va fi lansat, sistemul ar putea face conținutul mesajelor online complet sigur în ceea ce privește interceptarea, economisind, în același timp, câteva miliarde de lire cheltuite pe sistemele de comunicații cuantice actuale.

Cercetătorii spun că prototipul lor unic este înțeles a fi cea mai mare rețea cuantică de acest fel și ar putea transforma modul în care oamenii comunică online. „Aceasta reprezintă o descoperire importantă și face ca internetul cuantic să fie o propunere mult mai realistă”, a spus autorul studiului, dr. Siddarth Joshi, la laboratoarele de tehnologie de inginerie cuantică (QET) de la Universitatea din Bristol.

„Până acum, construirea unei rețele cuantice a presupus costuri, timp și resurse uriașe, precum și compromiterea adesea a securității sale, care învinge întregul scop. Soluția noastră este scalabilă, relativ ieftină și, cel mai important dintre toate, inexpugnabilă. Asta înseamnă că este un schimbător de joc captivant și deschide calea pentru o dezvoltare mult mai rapidă și lansarea pe scară largă a acestei tehnologii.”
Dr. Siddarth Joshi

Tehnologia cuantică folosește efectele fizicii cuantice, natura materiei la nivel atomic și subatomic, pentru progresele în comunicații

În general, internetul se bazează pe coduri complexe pentru a proteja informațiile, dar hackerii sunt din ce în ce mai pricepuți să depășească astfel de sisteme. Aceste atacuri cibernetice duc la încălcări ale confidențialității pentru firmele globale, costând miliarde de lire sterline anual în total și compromițând datele clienților. Având în vedere că astfel de cifre vor crește, cuantica este apreciată de zeci de ani drept înlocuitor revoluționar pentru tehnicile standard de criptare.

Până în prezent fizicienii au dezvoltat o formă de criptare sigură, cunoscută sub numele de distribuție cuantică cheie, în care particulele de lumină, numite fotoni, sunt transmise pentru a transporta informații. Procesul permite celor două părți să partajeze, fără riscul interceptării, o cheie secretă utilizată pentru a cripta și decripta informațiile. Dar până în prezent această tehnică a fost eficientă doar între doi utilizatori, mai degrabă decât o rețea de mai mulți utilizatori. Pentru ca un grup de opt utilizatori să-și trimită informații reciproc, de exemplu, fiecare trebuie să stabilească conexiuni individuale cu fiecare alt utilizator.

În timp ce sistemele cuantice anterioare au durat ani să se construiască, la un cost de milioane sau chiar miliarde de lire sterline, această rețea a fost creată în câteva luni pentru mai puțin de 300.000 de lire sterline.