15 mart. 2021 | 10:21

Tehnologia care va salva vieți și care schimbă felul în care se face cercetare medicală

ACTUALITATE
Tehnologia care va salva vieți și care schimbă felul în care se face cercetare medicală

O echipă de oameni de știință consideră că a găsit o modalitate de a elimina testarea pe animale din procesul studiului clinic. Acest lucru ar duce cercetarea medicală un pas mai departe.

Cercetătorii de la Universitatea Ebraică din Ierusalim tocmai au prezentat FDA un nou medicament împotriva cancerului pentru a fi analizat, fără a efectua un singur experiment pe un animal de laborator, relatează The Times of Israel.

În schimb, au testat medicamentul experimental pe celule umane încorporate cu senzori minusculi, potrivit cercetărilor publicate recent în revista Science Translational Medicine. Noua tehnică ar putea face cercetarea clinică și preclinică mai rapidă, mai ieftină și mai umană.

Cercetarea medicală pe animale oprită, prin această tehnologie

„Din câte știm, aceasta este prima dată când un medicament face acest pas fără testarea pe animale și motivul este că am eliminat această nevoie folosind tehnologia noastră”, a spus cercetătorul principal și bioinginer al Universității Ebraice din Ierusalim Yaakov Nahmias, pentru The Times of Israel.

În Statele Unite, nu există nicio garanție că FDA le vor accepta proiectul. În schimb, agenția de reglementare poate insista asupra unei căi de cercetare mai tradiționale – care include experimentarea pe animale – înainte ca aceasta să permită testarea medicamentului împotriva cancerului pe oameni.

Dar dacă funcționează și echipei i se permite să continue experimentele clinice, noua configurație de testare a medicamentelor ar putea schimba complet modul în care se efectuează cercetarea medicală.

„Aceasta este prima demonstrație că putem folosi o astfel de tehnologie pentru a ocoli experimentele pe animale și acest lucru ar putea duce la o dezvoltare mai rapidă, mai sigură și mai eficientă a medicamentelor”, a declarat Nahmias pentru The Times of Israel. „Obținerea unui medicament până la nivelul studiilor clinice durează în mod normal patru până la șase ani, sute de animale și costă milioane de dolari”.

Echipa spune că prin această tehnică medical, au făcut cercetări în opt luni, fără un singur animal și la jumătate din costuri.