Tehnica biohacking – secretul care transformă sportivii in legende
Probabil că este pentru prima dată când auzi despre biohacking. Te asigur că nu va fi și ultima. Această tehnică te va fascina, mai ales pentru faptul că există staruri internaționale care aplică această metodă, pentru a-și îmbunătăți performanțele fizice.
Ce este biohacking-ul
Biohacking-ul se referă la biologie. Este vorba despre un concept de biologie personalizată. Pentru mulți dintre practicanții acestei metode, biohacking-ul constă în efectuarea unor modificări minime ale dietei sau ale stilului de viață pentru a aduce anumite îmbunătățiri în sănătatea și bunăstarea organismului uman.
Biohacking-ul te poate ajuta pe diverse planuri, de la pierderea rapidă în greutate, la îmbunătățirea funcțiilor creierului, spun practicanții.
Totuși, dincolo de aceste câștiguri, adevăratele beneficii ale acestei tehnici provin din faptul că te ajută să fii mai bine informat cu privire la cum funcționează corpul tău. Poți ajunge să te cunoști mai bine, să îți identifici limitele fizice și mentale și, de ce nu, să le și depășești cu practică și răbdare.
Biohacking-ul vine sub mai multe forme. Cele mai populare trei tipuri sunt nutrigenomica, biologia DIY și polizor.
Să vedem ce presupune fiecare dintre ele:
Nutrigenomica – se referă la alimentele pe care le consumi și se concentrează pe modul în care alimentele pe care le consumi interacționează cu genele tale.
Nutrigenomica analizează, de asemenea, modul în care diferiți nutrienți afectează modul în care te simți, gândești sau te comporți.
Biologia DIY – este un tip de biohacking condus de oameni cu educație și experiență în domeniile științifice.
Acești biohackers împărtășesc sfaturi și tehnici pentru a ajuta non-experții să efectueze experimente structurate asupra lor în afara unui mediu experimental controlat, cum ar fi laboratoare sau cabinete medicale.
Polizor – este o subcultură de biohacking care vede fiecare parte a corpului uman ca fiind piratabilă.
În general, adepții acestei practici abordează îmbunătățirea performanțelor fizice și psihice într-un mod extrem, injectându-și diverse substanțe sau efectuându-și anumite transplanturi și implanturi.
Care este diferența dintre biohacking și biotehnologie?
Biotehnologia este un termen larg care se referă la studiul proceselor biologice pentru a ghida progresul tehnologic. Biotehnologia poate varia de la utilizarea tulpinilor bacteriene pentru fabricarea berii la editarea genelor folosind CRISPR .
Progresele sau învățăturile în biotehnologie influențează adesea experimentele de biohacking și invers. De exemplu, mulți biohackers folosesc progrese în biotehnologie pentru idei și date. Biotehnologii se uită, de asemenea, la experimentele făcute de biohackers pentru a informa direcțiile în cercetarea biotehnologiei.
Cert este că nu ai nevoie de biotehnologie pentru a face biohacking, dar ai nevoie de trasarea anumitor limite pentru a nu-ți pune sănătatea sau viața în pericol.
Biohackin-ul este sigur?
În măsura în care cântărești deciziile pe care le iei și nu abordezi o manieră extremistă, da. De exemplu, poate fi sănătos să îți schimbi stilul alimentar, dar e posibil să îți pui sănătatea în pericol dacă experimentezi pe propria piele injectarea anumtor substanțe în organism, fără avizul prealabil al unui medic specialist, fără un set de analize și așa mai departe.
Biohacking -ul e foarte popular în rândul sportivilor legendari
Cine nu îl știe pe Cristiano Ronaldo? Starul portughez face spectacol de fiecare dacă când intră pe gazon și, deși are 36 de ani, Cristiano Ronaldo se poate mândri cu o formă fizică demnă de invidiat și cu o condiție sportivă ireproșabilă.
Pe lângă talent și multă muncă, sportivul apelează și la tehnici de biohacking pentru a-și îmbunătăți condiția fizică.
Tehnica de biohacking adoptată de Cristiano Ronaldo vizează somnul. Sportivul aplică metoda somnului polifazic.
Cristiano Ronaldo urmează un program impresionant în zilele dinaintea meciurilor mari. Starul portughez doarme de 6 ori pe parcursul a 24 de ore, de fiecare dată câte 90 de minute și cu un set nou de pijamale.
„Somnul polifazic este superb, problema este că nimeni nu reușește să facă asta. Este dificil să dispari de 6 ori pe zi, în momente exacte, având un program de lucru obișnuit sau o viață de familie. 7, până la 8 ore de somn pe noapte sunt suficiente, iar cel mai bine dormi atunci când camera este întunecată și răcoroasă”, a explicat biohackerul Andreas Breitfeld.
Totodată, el aplică biohackin-ul și în plan alimentar. Fotbalistul consumă șase mese pe zi, respectiv mic dejun, de două ori prânz, un snack și de două ori cina.
Și Zlatan Ibrahimovic este un adept al biohacking-ului
La fel ca starul portughez, Zlatan Ibrahimovic are o condiție fizică ireproșabilă. Pe lângă faptul că armonia fizică nu trădează cei 39 de ani pe care i-a împlinit, Ibrahimovic are un tonus muscular, o energie și o capacitate de concentrare și reacție comparabile cu ale unui robot programat să joace fotbal.
Ei bine, toate acestea s-ar datora în bună parte practicării biohacking-ului, la fel ca în cazul lui Cristiano Ronaldo.
Zlatan Ibrahimovic apelează la temperaturi extreme pentru a se menține în formă. Criosauna ar fi secretul longevității carierei sale sportive.
Criosanua este un dispozitiv în care temperaturile ajung până la -160 grade Celsius.
3 minute pe zi petrecute în criosaună sunt suficiente pentru marele sportiv.
Dacă ți se pare dificil ceea ce fac acești sportivi, ei având și acces la anumite resurse materiale ce le permit să efectueze astfel de practici în condiții mult mai bune, trebuie să știi că există o metodă extrem de simplă de a face biohacking.
Bea cafea!
Poate că faci asta deja, fără să știi că, de fapt, aplici o tehnică de biohacking. La fel de bine, e indicat să consumi ceai verde sau alimente care au un conținut ridicat de cofeină, cum ar fi ciocolata neagră.
Ideea este că trebuie să începi să ții un jurnal, în care să notezi ceea ce simți după ce consumi aceste alimente sau lichide.
Te simți mai plin de energie? Mai anxios? Mai fericit? Notează tot. Practicanții biohacking-ului fac acest lucru notând senzațiile pe care le au și modificând dozele, până când ajung să aibă parte de o senzație plăcută, de efecte senzoriale benefice ale consumului.
Biohacking-ul poate avea unele beneficii, însă, fără a lua toate măsurile de precauție adecvate, acesta poate duce la efecte secundare neașteptate.
Discută cu un medic sau cu un nutriționist înainte de a face modificări semnificative în dieta ta.