Taxa care ar fi lovit Google, Apple, Facebook și Amazon, anulată: Uniunea Europeană a cedat în fața SUA
Comisia Europeană se chinuie de mult timp să strângă niște bani de pe urma unei taxe digitale. Respectivul proiect legislativ ar fi lovit destul de date profiturile înregistrate de Google, Microsoft, Facebook, Amazon sau Apple, dar a fost înghețat.
După câțiva ani de dezbateri pe marginea taxei digitale, inițiativa a fost pusă în stand-by după o intervenție a oficialităților americane pe marginea subiectului. Duminică, secretarul Trezoreriei Americane, Janet Yellen, a cerut Uniunii Europene să revizuiască planul respectivei taxe. Nu au trecut 24 de ore, iar Uniunea Europeană s-a conformat. Taxa nu mai există.
„Reuşita acestui proces va necesita un impuls final din partea tuturor părţilor iar Comisia s-a angajat să se concentreze pe acest efort. De aceea am decis să luăm o pauză în munca noastră cu privire la o propunere de taxă digitală”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Daniel Ferrie. Acesta a adăugat că Executivul comunitar va reanaliza situaţia la toamnă. Cu alte cuvinte, nu s-a renunțat la proiect, doar că rămâne să vedem cât de relaxați vor fi americanii peste câteva luni, dacă vor decide să intervină și atunci.
Acest anunț vine după ce, sâmbătă, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat că prioritatea UE este implementarea acordului politic obţinut la nivelul G20 pentru o impozitare mai echitabilă a multinaţionalelor, scrie Agerpres. Ca referință, acel proiect legislativ are ca scop, de asemenea, penalizarea giganților ca Apple, Microsoft, Google sau Amazon, prin desființarea paradisurilor fiscale.
Decizia vine după ce, anul trecut, cele 27 de state membre au ajuns la un acord fără precedent, pentru a împrumuta în comun 750 de miliarde de euro destinate unui fond care să combată recesiunea economică provocată de pandemia de COVID-19 şi de asemenea să răspundă la provocările create de schimbările climatice. Împrumuturile în comun pentru fondul de redresare, care vor fi efectuate de Executivul comunitar în numele tuturor statelor membre, urmează să fie rambursate pe parcursul a 30 de ani graţie noilor taxe denumite noi resurse proprii. Aceste noi taxe nu au fost încă convenite și se află momentan în stadiu de proiect, dar ar putea include taxe pe economia digitală, servicii de cloud, streaming și alte aspecte din zona online.