17 iun. 2021 | 14:35

Țara pensiilor speciale își bate joc de veterani: câți bani au pierdut românii, după ce și-au riscat viața în războiul altora

ACTUALITATE
Țara pensiilor speciale își bate joc de veterani: câți bani au pierdut românii, după ce și-au riscat viața în războiul altora

Peste șapte sute de poliţişti şi jandarmi care au participat la misiuni internaţionale de menţinerea păcii se plâng ca Ministerul de Interne i-ar fi privat, vreme de 15 ani, de diurnă. Este vorba despre o sumă de aproximativ 15 mii de dolari anual, pentru fiecare veteran. Iată cum au acționat acești veterani.

Acești veterani au intentat procese

Acești veterani au intentat procese, ca să îşi primească banii, în care solicită şi plata dobânzilor. În replică, Ministerul de Interne îi acuză că vor să se îmbogăţească nejustificat. Dacă ar pierde toate procesele, ar trebui să plătească peste 20 de milioane de euro, plus penalităţi.

Diurna pentru misiuni externe a fost stabilită încă din 2004 printr-o hotărâre de guvern. Nu au aflat însă despre ea şi cei care ar fi trebuit s-o primească, spun poliţiştii şi jandarmii.

„În 2019 am început să primesc frânturi de informaţii privind existenţa unei hotărâri de guvern secretă, nepublicată, în care s-ar fi prevăzut un drept la diurna în valută, drept care a fost ținut ascuns polițiștilor”, declară col (r) Emil Păscuț, veteran teatre de operații, potrivit Hotnews.

Câți români se bucură de pensii speciale, comparativ cu cei care au pensii normale: valorile șocante, confirmate oficial

În altă ordine de idei, subiectul celor cu pensii speciale continuă să fie încă unul foarte delicat. Din păcate, pentru că sunt atât de mulți, dintr-un număr atât de mare de categorii, nu par să aibă de suferit prea curând din motive financiare.

Până de curând, numărul celor cu pensii speciale era un mit. Nimeni nu știa exact de câți români este vorba în ecuație. Valoarea a fost confirmat anul trecut de Curtea Constituțională a României. Când s-a vehiculat posibilitatea impozitării acestora cu până la 85%, Curtea a solicitat tuturor instituțiilor care lucrează cu astfel de pensionari să comunice o situație centralizată.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că se plătesc anual nu mai puțin de 183.000 de pensii speciale în țara noastră. De partea cealaltă a baricadei, pensionarii obișnuiți sunt în număr de cinci milioane. Suma primită lunar de aceștia din urmă este calculată în funcție de contribuția adusă pe parcursul anilor de activitate la sistemul public de pensii.

Cei 183.000 de beneficiari de venituri din pensii de serviciu și indemnizații pentru limita de vârstă prevăzute în legi speciale, care se aflau în plată la începutul acestui an, se împart la rândul lor în mai multe categorii, fiecare cu legea lui de funcționare. Ca exemplu, numai în evidenta Casei Naționale de Pensii Publice se află un număr de 9.527 de beneficiari de venituri din pensii de serviciu și indemnizații pentru limita de vârstă prevăzute de legi speciale.