19 mai 2021 | 18:25

Surpriza românilor pentru angajatori: la ce visează, după pandemie

ACTUALITATE
Surpriza românilor pentru angajatori: la ce visează, după pandemie

Pandemia de coronavirus a determinat majoritatea companiilor să le ceară angajaților să lucreze de-acasă. Surpriza românilor făcută pentru angajatori constă în faptul că actualul mod de a lucra este unul dezirabil.

Surpriza românilor pentru angajatori care arată cum își doresc să muncească

Studiul celor de la EY arată că majoritatea românilor s-au obișnuit cu modalitatea de a lucra din vreme de pandemie. Astfel, studiul arată că nouă din zece angajați doresc o flexibilitate din punct de vedere al locului în care lucrează. Aceeași flexibilitate este dezirabilă și în ceea ce privește pogramul de muncă.

Astfel, angajații doresc să lucreze de-acasă între două și trei zile după încheierea pandemiei. Tot din același studiu reiese faptul că jumătate dintre angajați ar pleca de la actualul  loc de muncă în situația în care nu ar putea beneficia de această flexibilitate. Așadar, dacă ar putea apela la propriul arbitru, 54% dintre respondenții sondajului ar alege un program de lucru flexibil.

Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 16.000 de angajați din diverse domenii care ocupă variate funcții, în cadrul a peste 16 țări. După ce măsurile de relaxare sunt implementate în țările lor, doar 22% dintre aceștia ar alege să lucreze de la birou, în timp ce 33% dintre angajați, ar dori o săptămână de lucru mai scurtă.

„Oferirea unui program de lucru într-un mediu hibrid este necesară și incontestabilă de acum înainte. Întrebările reale se referă la cum trebuie să arate acest lucru în practică, pentru a răspunde așteptărilor grupului țintă de angajați și, în același timp, pentru a îndeplini și cerințele organizaționale”, Claudia Sofianu, lider regional EY CESA, People Advisory Services.

surpriza românilor angajatori

61% dintre angajati doresc ca vaccinarea sa fie obligatorie in cazul revenirii la birou

Decizia angajaților care nu pot beneficia de flexibilitate

54% dintre respondenții sondajului au afirmat că în cazul în care nu li se oferă un anumit grad de flexibilitate la locul de muncă, iau în considerare varianta de a pleca de la actualul job. Persoanele care ocupă funcția de menager sau angajații din departamentele de tehnologie și cele financiare sunt cele care ar recurge la o astfel de decizie drastică.

Dintre cei care ar rămâne la actualul loc de muncă fac parte membrii generației ”baby boomers”, fiind reprezentați de către persoanele care au o vechime mai mare de 10 ani la actualul loc de muncă, precum și angajații din sectorul guvernamental sau educație. Chiar dacă mai bine de jumătate dintre respondenți au afirmat că și-ar schimba locul de muncă dacă nu ar putea beneficia de flexibilitate, 76% dintre participanții la sondaj au afirmat că sunt mulțumiți de actualul job.

Totodată, 93% dintre aceștia au afirmat că nu intenționează să își schimbe actualul loc de muncă în următoarele 12 luni. În ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19, 61% dintre angajați doresc ca organizația pentru care lucrează, să impună vaccinarea drept o condiție obligatorie pentru a putea lucra de la birou.

În momentul de față, aproximativ 80-95% dintre birourile companiilor mari care au sediul la București, sunt goale. O potențială revenire la birouri ar putea avea loc începând cu luna septembrie, în condițiile în care tendința actuală se păstrează la nivel global.