11 feb. 2021 | 10:27

Război în pandemie: proprietarii de clădiri de birouri în conflict cu multinaționalele. Ce se întâmplă în România

CHESTII
Război în pandemie: proprietarii de clădiri de birouri în conflict cu multinaționalele. Ce se întâmplă în România

O consecință cauzată de pandemie, printre multe altele, este că telemunca a devenit un fapt real. Astfel, proprietarii de birouri au intrat în conflict cu proprietarii de multinaționale în ceea ce privește clădirile de birouri și chiriile care trebuie plătite.

Mari proprietari de clădiri de birouri din România sunt indicați în piață că s-ar folosi de o clauză contractuală care obligă corporații chiriașe la plata integrală a chiriei, uneori pe ani întregi, pentru a le determina să nu plece din sediile pe care le ocupă.

Conflictul dintre proprietarii de clădiri de birouri și corporații în pandemie

Ca răspuns, în actualul context influențat de pandemie, tot mai mulți chiriași ies cu spații la subînchiriat, iar unii sunt dispuși chiar să rezilieze contractele. Spre exemplu, dacă un chiriaș decide să rezilieze contractul după cinci luni de la semnare, este obligat să plătească chiria pentru șapte ani, cât a semnat că va sta inițial.

Totuși, proprietarul poate rezilia contractul pe baza a 20 de zile de restanțe din partea chiriașului și să îi impute acestuia o sumă egală cu chiria și „service charge-ul“ și orice TVA aplicabilă și dobânzi aferente, care ar fi fost plătibile dacă nu ar fi fost reziliat contractul. În plus, în astfel de situații, chiriașul trebuie să plătească costurile juridice, cu brokerii, cu curățenia, reparațiile, renovarea și orice cost legat de pregătirea spațiului pentru următorii chiriași.

Tot mai multe multinaționale realizează inutilitatea alocării a 10% din costul lor de funcționare către sediu, spune sursa Profit.ro. Spre exemplu, doar costul amenajării spațiului de sub pardoseala flotantă (cabluri, țevi, sisteme anti-incendiu) costă 200 de euro pe metrul pătrat.

Așadar, există un risc real ca piața spațiilor de birouri să devină suprasaturată pe termen scurt și mediu. Acest risc perceput i-a făcut pe unii dezvoltatori să schimbe destinația unora dintre clădirile lor, de la cea de birouri la rezidențială, după cum a sesizat Profit.ro.