Surpriza neplăcută pusă la cale de ruși. Ne va afecta și pe noi, pe facturile la gaz
Rusia a făcut, de curând, o surpriză foarte neplăcută statelor europene. A diminuat, în mod aparent inexplicabil, volumul de gaze naturale distribuit către statele europene.
Furnizarea europeană de gaze naturale prin conducte din Rusia a încetinit în ultimele săptămâni, iar experții nu își pot explica motivele din spatele acestei atitudini a rușilor.
Totuși, ar exista unele explicații, cred anumiți analiști. Se pare că totul a început la scurt timp după ce cancelarul german Angela Merkel a încercat să reducă îngrijorările legate de gazoductul rusesc Nord Stream 2, afirmând că noi sancțiuni ar putea fi impuse Rusiei, dacă Moscova se va folosi de gaze ”ca de o armă”.
Unii analiști au sugerat că Gazprom, gigantul de stat din Rusia, ar putea să-și limiteze livrările de gaze naturale către Europa pentru a susține livările prin Nord Stream 2, un proiect conceput pentru a livra gaze rusești direct în Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina și Polonia.
Nord Stream 2 – marea miză?
”Asta pentru că Gazprom se pregătește pentru lansarea Nord Stream 2 și speră să exercite un element de presiune pentru a se asigura că procesul de evaluare al autorităților de reglementare va fi cât mai rapid posibil „, a declarat Tom Marzec-Manser, analist european principal al gazelor la ICIS.
Fluxurile de gaze naturale în cel mai vestic punct al conductei Yamal – o conductă importantă din punct de vedere strategic, de 2.000 de kilometri, care traversează patru țări: Rusia, Belarus, Polonia și Germania – a scăzut la 20 de milioane de metri cubi pe zi la jumătatea lunii august, potrivit ICIS.
Aceasta a scăzut de la 49 mcm pe zi la sfârșitul lunii iulie și s-a prăbușit brusc de la rata sa tipică de 81 mcm pe zi.
Mai mult, este de așteptat ca aprovizionarea europeană cu gaz natural din Rusia din Rusia să scadă și mai puternic în luna septembrie a acestui an, mai cred experții.
Marzec-Manser a mai spus că, pentru ca Rusia să poată transporta gaze prin statele învecinate, cum ar fi Ucraina, trebuie să achiziționeze mai întâi accesul la o conductă, „ca o taxă de drum”. Ruta Nord Stream 1 este o opțiune, deși aceasta este deja deținută de Gazprom și funcționează la capacitate.
Conducta Yamal este un al doilea traseu major și, până la sfârșitul lunii iulie, a funcționat aproape de capacitate, așa cum era de așteptat.
Unii experți sunt de părere că această situație tensionată ar putea duce la creșteri de costuri ale gazului natural în regiune. Rămâne de văzut dacă, pe lângă scumpirile pe care le resimțim deja, vor apărea și alte creșteri de prețuri la facturi.