25 feb. 2021 | 11:25

Surpriza momentului pentru toți cei care stau la bloc: zonele din București care trebuie evitate cu orice preț

CHESTII
Surpriza momentului pentru toți cei care stau la bloc: zonele din București care trebuie evitate cu orice preț

Când vine vorba despre zone rezidențiale bune de locuit în Capitală, mulți dintre noi ne-am duce cu gândul în special la zona centrală, veche, exclusivistă. Ei bine, e complet greșit. Făcând o analiză calitate-preț, dintre cele 32 de zone ale Capitalei, cele mai bune pentru locuit sunt, culmea, cele de la periferia orașului, nu din centru.

Prin “zona bună de locuit” înțelegem că rezidenții au parte de condiții optime de trai, la un preț rezonabil. Astfel, o zonă bună de locuit este zona în care nu lipsesc cele necesare unui trai decent, dar nici nu sunt la un preț exorbitant.

Deși în zonele centrale nu putem spune că rezidenții se confruntă cu lipsuri, “beneficiile” vin la un cost mult prea piperat, pentru că acea zona să fie considerată bună de locuit.

„Deja există, la nivelul pieței, date despre cartierele cele mai sigure, mai aglomerate, mai moderne sau cele mai ieftine. Indicele calitate-preț merge mai departe de atât și ia în considerare zece factori de analiză a calității imobiliare a unei zone, cât și prețurile comparabile per mp util pentru construcții noi, iar de aici apar și surprizele.”
Cristian Nicola, fondatorul Investpoint, conform Profit.ro.

E bine de știut că, cu cât indicele la nivel procentual este mai mare, cu atât echilibrul dintre calitatea zonei și prețul aferent imobilelor noi este mai bun. Se reflectă într-o investiție profitabilă pentru un potențial cumpărător. Astfel, când pui în balanță toate aceste elemente, rezultă acest top. Astfel, cele mai bune zone de locuit din Capitală sunt cele de la periferie.

Vorbim despre Eroii Revoluției, Popești-Leordeni și Pantelimon. Specialiștii susțin că, dacă ești în căutarea unei locuințe, aici ar trebui să arunci o privire înainte de a caută anunțuri din alte zone ale Bucureștiului. Clasamentul este completat de Drumul Taberei, Chiajna-Roșu, Obor, Militari, Voluntari, Apărătorii Patriei și Titan.

La polul opus regăsim Piața Unirii, Primăverii, Piața Romană și Piața Victoriei.

Factori determinanți pentru indicele calitate-preț

  • procentul de spațiu verde al zonei (parcuri, zone înverzite)
  • ȋn cât timp se poate ajunge la cea mai apropiată stație de metrou
  • distanța față de Piața Victoriei – conectivitatea față de centrul Bucureștiului (zona centrală de birouri)
  • distanța (în minute de mers pe jos) de cel mai apropiat hipermarket
  • valoarea accelerației solului în cazul unui seism major nivelul de – zgomot mediu la nivelul zonei, în special pe timp de noapte