19 ian. 2021 | 10:37

Mare atenție, români: vestea surpriză pentru toți cei care stau la bloc. Trebuie să afli urgent

CHESTII
Mare atenție, români: vestea surpriză pentru toți cei care stau la bloc. Trebuie să afli urgent

Majoritatea românilor care stau la bloc știu de asociația de proprietari și au o vagă idee de mecanismele guvernării unui bloc. Dar mai sunt detalii de aflat, cum e cel de față.

Mulți români sunt curioși să știe dacă pot renunța să fie membri în asociația de proprietari. Pe scurt? Legea nu obligă la asociere, e doar o chestiune de opțioune.

Totuși, trebuie de menționat că, de multe ori, cu atât mai mult într-o structură cum este cea a unui bloc, asocierea este benefică. Deciziile pot fi luate în interesul mai multor locatari.

Cei care vor să iasă din asociație, de regulă, invocă scăparea de plata anumitor cheltuieli lunare, doar că acestea trebuie plătite oricum ar fi, după cum notează Avocatnet.ro. Actuala reglementare a asociațiilor este Legea nr. 196/2018. Acestea prevede înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.

Obligații pentru toți locatarii, nu doar pentru membrii asociației

O asociație e necesară când cel puțin trei apartamente dintr-un bloc sunt locuite. Dar să fii proprietar nu înseamnă, obligatoriu, că trebuie să fii membru în asociație. Cele mai importante obligații de la bloc sunt atașate calității de proprietar, nu aceleia de membru în asociație.

De exemplu, la secțiunea de obligații pentru proprietarii din bloc, e prevăzut că toți proprietarii sunt obligați să respecte regulamentul de bloc, că proprietarii sunt obligați să ia măsuri pentru consolidarea blocului, pentru modernizarea sa etc. Totodată, hotărârile adunării generale a asociației sunt obligatorii chiar și pentru proprietarii care nu sunt membri în asociație.

Astfel, poți renunța să fii membru în asociație. Dar nu că ai avea anumite avantaje, cum ar fi scutirea de anumite cheltuieli, în principal. Din contră, proprietarul care iese din asociație ajunge să fie lăsat pe dinafară când sunt luate decizii care privesc traiul în comun în clădirea în care se află apartamentul.