Surpriza de la pompă pentru toți românii. Ce ar putea să-i aștepte pe șoferi, după ce prețul petrolului a ajuns la minimum
Șoferii din întreaga lume ar putea avea parte de o surpriză foarte plăcută, atunci când vor dori să facă plinul de carburant la mașinile lor. Sunt semne tot mai clare că, atât benzina, cât și motorina, s-a putea ieftini semnificativ în perioada următoare.
Prețurile pe piața internațională de petrol sunt în scădere. Joi, pentru a șasea zi consecutiv, acestea au atins praguri minime.
Un nivel atât de redus al prețurilor petrolului nu a mai fost atins din luna mai, spun specialiștii care se ocupa de statistica prețurilor la nivel internațional.
De ce scade prețul petrolului?
Prețul este infleunțat, în primul rând, de cererea de pe piață, iar mai apoi, de opiniile investitorilor. La începutul anului 2021, am asistat la o creștere de preț, pe fondul redeschiderii economiilor globale. Oamenii au început, dupa mai bine de un an de zile, să călătorească, să se deplaseze mai mult. Prin urmare, cererea a fost mai mare, trăgând în sus și prețurile petrolului.
Acum, există riscul de a scădea din nou cererea. Multe state ale lumii se confruntă cu tot mai multe infecții provocate de noul coronavirus, iar acest lucru ar putea să ne aducă din nou restricții de circulație și închiderea anumitor afaceri. Aceste situații ar scădea din nou cererea.
Investitorii se tem de acest scenariu, iar frica lor se resimte pe piață.
Deși piaţa petrolului a avut o evoluţie ascendentă în prima jumătate a anului 2021, aceasta a scăzut cu circa 15% de la începutul lunii iulie, tocmai din cauza acestor considerente.
Nu puține sunt vocile din rândul experților medicali ce previzionează că, în sezonul rece, ne vom confrunta cu un nou val pandemic. Prin urmare, investitorii sunt reticenți, în timp ce analiștii economici nu au datele necesare pentru a contura previziuni. Astfel, lucrurile sunt lipsite de predictibilitate.
”Se pare că mulţi oameni îşi retrag poziţiile pe termen lung”, a spus Phil Flynn, analist la firma Price Futures Group.
Preţul petrolului Brent a scăzut cu 1,78 dolari, sau cu 2,6%, şi a închis la 66,45 dolari pe baril, după ce a coborât în timpul tranzacţiilor la 65,57 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din 21 mai.
Cel mai activ contract pentru petrolul West Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a coborât cu 1,71 dolari, sau cu 2,6%, la 63,50 dolari pe baril. În timpul tranzacţiilor, petrolul WTI a scăzut la 62,41 dolari pe baril, cel mai redus nivel după 21 mai.