22 iul. 2021 | 11:35

Vestea bună de la pompă: surpriza din spatele prețului la benzină și motorină

ACTUALITATE
Vestea bună de la pompă: surpriza din spatele prețului la benzină și motorină

Iată care este surpriza din spatele prețului la benzină și motorină. Toți românii sunt vizați.

Preţul ţiţeiului a scăzut semnificativ luni, după ce grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) a reuşit să depăşească disensiunile interne şi a fost de acord cu majorarea producţiei. Astfel, a sporit temerile privind un surplus de combustibil, pe fondul creşterii numărului de cazuri noi de infectare cu COVID-19, transmite Reuters, citat de Economica.net.

Anul acesta, cotaţia barilului de ţiţei a urcat cu peste 40%, în urma redresării cererii de petrol, pe măsură ce economia mondială îşi revine din pandemia de coronavirus. La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului, cu livrare în luna septembrie, a scăzut luni cu 1,92 dolari, ajungând la 71,67 dolari.

Prețul la benzină și motorină, în condiții de pandemie

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol “light sweet crude”, cu livrare în luna august, a scăzut cu 1,92 dolari, la valoarea de 69,87 dolari.

Miniştrii Energiei din grupul OPEC+ au căzut duminică de acord să majoreze producţia începând din luna august, în încercarea de a ţine sub control preţurile la ţiţei care au atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Acordul prevede că OPEC+ îşi va majora producţia cu 400.000 de barili pe zi în fiecare lună, începând din luna august şi până în luna decembrie a acestui an.

De asemenea, grupul a convenit să prelungească pactul de producţie până la finele lui 2022, în loc de luna aprilie 2022, conform înţelegerii anterioare, în ideea de a dispune de o marjă de manevră, în cazul în care revenirea economiei globale va fi afectată de noile tulpini de coronavirus.

„Capacităţile de producţie suplimentare, pe termen lung, din ţările OPEC+, sunt principalul motiv al scăderii cotaţiei barilului de ţiţei. Rămânem încrezători că piaţa petrolului este în faza finală a evoluţiei sale ascendente”, a apreciat Carsten Menke, analist la Julius Baer, citat de Economica.net.