Surpriza de la pompă pentru români: se va întâmplă cu prețul la benzină, motorină
Prețurile la pompă au fluctuat, fiind influențate, mai ales, de cursul pandemiei. Iată ce se întâmplă cu prețul la benzină și motorină.
Prețurile petrolului au scăzut după ce Reuters a relatat că Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite ar fi ajuns la un compromis referitor la nivelul producției care ar debloca acordul OPEC+ privind creșterea livrărilor la nivel global, în condițiile în care statele lumii își revin din pandemia de coronavirus.
Declinul s-a accentuat după ce date guvernamentale din SUA au arătat că cererea de benzină a scăzut considerabil săptămâna trecută. În timp ce Administrația pentru informații din domeniul energiei a anunțat că stocurile au scăzut peste așteptări, pentru a opta oară consecutiv, declinul a fost umbrit de încetinirea cererii de benzină, scrie News.ro, citat de Profit.ro.
Ce se întâmplă cu prețul la benzină
Stocurile de carburanți din SUA au crescut chiar dacă producția rafinăriilor a scăzut ușor. Stocurile americane de benzină au urcat cu un milion de barili, comparativ cu așteptările pentru un declin de 1,8 milioane de barili.
De asemenea, prețul petrolului Brent a scăzut cu 1,1 dolari pe baril, sau cu 1,45%, la 75,36 dolari pe baril. Cotația petrolului West Texas Intermediate a coborât cu 1,55 dolari, sau cu 2%, la 73,73 dolari pe baril. O sursă din cadrul OPEC+, citată de Profit.ro, a declarat că Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (EAU) au căzut de acord ca EAU să își mărească baza de producție, în acordul referitor la producție al OPEC+ încheiat de statele participante anul trecut.
Acest acord ar permite ca membrii OPEC+ să extindă acordul de limitare a producției de petrol până la sfârșitul anului 2022. Ministerul Energiei din EAU a spus într-un comunicat că nu a avut loc un acord cu OPEC+ privind baza de producție și că discuțiile continuă. Dezacordul dintre Arabia Saudită și EA a dus la eșuarea discuțiilor din cadrul OPEC+ de săptămâna trecută.