14 iul. 2021 | 09:29

Anunțul dimineții pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. Cum ar putea fi afectați șoferii, până la finele anului

ACTUALITATE
Anunțul dimineții pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. Cum ar putea fi afectați șoferii, până la finele anului

Într-o intervenție televizată, ministrul Mediului a tras un semnal de alarmă asupra problemei mașinilor pe benzină și motorină din România. Soluția ar putea fi o nouă taxă.

Tanczos Barna a atras marți atenția asupra unei măsuri referitoare la autoturismele mai vechi de 15 ani. Aceasta nu este o idee a autorităților române, ci o aliniere la efortul Uniunii Europene de a încuraja actualizarea parcului auto. Cel mai probabil, va fi vorba de o nouă taxă ce urmează să fie introdusă înainte de finele anului pentru toți posesorii de mașini pe benzină și motorină mai vechi de 15 ani.

Șoferii de mașini pe benzină și motorină mai vechi de 15 ani, taxați

„Inclusiv Comisia Europeană ne forţează să luăm măsuri pentru reducerea vârstei parcului auto. Este o decizie asumată la nivelul Guvernului, odată cu negocierea PNRR (planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – n. r.). Comisia ne-a recomandat să găsim o soluţie pentru maşinile mai vechi de 15 ani.

Este o măsura asumată de Guvern prin faptul că am mers mai departe pe această linie cu infrastructura de transport finanţată parţial prin PNRR şi o asumare de reformă în acest domeniu. Va exista pentru maşinile mai vechi de 15 ani cu siguranţă o măsură într-un timp relativ scurt. Se discută acum la nivel guvernamental cu ministerele de resort care ar fi varianta”, a spus Tanczos la TVR1, întrebat despre o posibilă viitoare taxă auto, notează Agerpres.

Deși particularitățile noului mecanism pentru descurajarea întreținerii și comercializării de mașini mai vechi de 15 ani nu au fost făcute publice, avem totuși o idee despre ce urmează să se întâmple.

Întrebat cât de mare ar putea fi taxa pentru aceste maşini pe benzină și motorină, ministrul s-a eschivat și a spus că nu s-a discutat efectiv de taxă. Mai mult decât atât, cel mai probabil, nu va fi aplicată de Ministerul Mediului.

„Nu am discutat de taxă efectiv şi nu am discutat de dimensiunea taxei şi probabil nu va fi aplicată de Ministerul Mediului. Din punctul meu de vedere trebuie o măsură în balans, adică să avem şi un sprijin pentru cei care renunţă şi, în paralel, să avem o altă abordare pe taxe locale, de exemplu. Să vedem care va fi soluţia care va fi propusă până la urmă de Guvern. Încă o dată: este o măsură cerută şi de Comisia Europeană şi va fi implementată probabil în cel mai scurt timp”, a mai atras atenția oficialul.