Sunt vizați toți șoferii: mare atenție la prețurile de la pompă. Se întâmplă deja schimbarea

Sunt vizați toți șoferii: mare atenție la prețurile de la pompă. Se întâmplă deja schimbarea

Materia primă pentru combustibil crește exponențial. Vineri, cotațiile internaționale ale prețului petrolului au atins maximul ultimului an.

Anul 2021 a debutat cu vești proaste pentru șoferii români, care scot acum mai mulți bani din buzunar pentru a-și alimenta autoturismul cu benzină sau motorină.

Accizele s-au scumpit la începutul acestui an, la fel și petrolul. Din păcate, se preconizează noi scumpiri, în contextul în care prețul petrolului a explodat la finele săptămânii trecute.

Se conturează noi scumpiri. Prețul petrolului a atins maximul ultimului an

Cotațiile internaționale ale prețului petrolului au atins vinerea trecută, maximul ultimului an, printr-o majorare de 3%.

Cotația petrolului Brent, de referință, a urcat cu 3,2%, la 68,84 dolari pe baril, iar în timpul tranzacțiilor a atins cel mai ridicat nivel după ianuarie 2020

De asemenea, Prețul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața din SUA, a avansat cu 2,9%, la 65,70 dolari pe baril, după ce pe parcursul ședinței a atins un nivel maxim după aprilie 2019.

Ultimele săptămâni au fost marcate de o creștere constantă a petrolului. Petrolul Brent, de exemplu, își continuă creșterea de patru săptămâni consecutive. Per ansamblu, în ultima săptămână, prețul acestuia s-a majorat cu 4%.

În aceeași notă, prețul petrolului WTI a avansat pe parcursul săptămânii cu circa 7%, după o creștere de 4% săptămâna trecută.

În contextul unor așteptări tot mai pronunțate de relansare a economiei peste Ocean, cotațiile petrolului bat record după record, în timp ce scumpirile pentru șoferi sunt previzibile.

Din nefericire, creșterile de prețuri la pompă nu afectează doar șoferii, ele resimtindu-se în economie per ansamblu, în prețul final al tuturor bunurilor și serviciilor, în special la mărfurile de la raft. Astfel, scumpirile la carburanți se vor reflecta în societate printr-o diminuare a puterii de cumpărare.

În România, de câteva luni, benzina și motorina au sărit de 5 lei pe litru. Asta după ce aproape un an au fost la niveluri comparabile cu cele din urmă cu un deceniu. Dar asta s-a întâmplat pe plan internațional, în contextul pandemiei.

Citește și: