21 mai 2021 | 10:07

Sunt criptomonedele parte din evaziunea fiscală? Trezoreria SUA vine cu legi mai dure

ACTUALITATE
Sunt criptomonedele parte din evaziunea fiscală? Trezoreria SUA vine cu legi mai dure

Criptomonedele sunt parte dintr-un sistem descentralizat, motiv pentru care au intrat în atenția autorităților. Trezoreria SUA vrea o reglementare mai dură.

Trezoreria SUA vrea o reglementare mai dură în piața criptomonedelor. Există suspiciuni că ar fi și investitori care se folosesc de astfel de tranzacții pentru a face evaziune fiscală și pentru a evita, astfel, plata taxelor către stat. E motivul pentru care se pregătesc legi mai dure.

Orice tranzacție mai mare de 10.000 de dolari trebuie raportată la IRS – adică Fiscul din SUA.

Criptomonedele, mijloc pentru a face evaziune fiscală?

Autoritățile americane cred că sub umbrea unor tranzacții cu Bitcoin sau alte criptomonede se comit și ilegalități.

„Criptomonedele pun deja o problemă semnificativă de detectare prin facilitarea activităților ilegale în general, inclusiv a evaziunii fiscale”, arată Departamentul Trezoreriei.

În acest sens, se pregătesc legi mai dure.

„Acesta este motivul pentru care propunerea președintelui include resurse suplimentare pentru IRS pentru a gestiona creșterea activelor în criptomonede. În contextul noului regim de raportare a conturilor financiare, vor fi acoperite criptomonedele, conturile de de cripto-active și conturile de servicii de plată care acceptă criptomonede. Mai mult, la fel ca în cazul tranzacțiilor în numerar, vor fi raportate și companiile care primesc cripto-active cu o valoare de piață mai mare de 10.000 dolari,” se arată în comunicatul Trezoreriei.

Cum era de așteptat, anunțu n-a picat bine pentru piața de sute de miliarde de dolari. Cotația Bitcoin a scăzut la scurt timp după anunțul Trezoreriei. Începuse cu o creștere de 9%, dar aceasta a coborât la 1,6%, potrivit Coin Metrics. Tot mai mulți analiști de pe Wall Street au avertizat în ultima lună că autoritățile de reglementare ar putea avea în curând un rol mai activ în reglementarea criptomonedelor.

Anunțul Trezoreriei face parte dintr-o strategie mai amplă a administrației Biden de a contracara evaziunea fiscală și de a promova o mai bună raportare. Printre propunerile pe care oficialii le iau în considerare sunt îmbunătățirea finanțării și tehnologii IRS și sancțiuni mai dure pentru cei care se sustrag de la obligațiile lor.

Potrivit estimărilor Trezoreriei, diferența dintre impozitele datorate Fiscului și cele plătite efectiv s-a ridicat la aproape 600 de miliarde de dolari în 2019.

Tocmai aceste sume mari au atras atenția autorităților.