Subiectele la Bacalaureat 2021, pretext de înșelătorie pe internet: avertismentul experților despre Facebook, Instagram, WhatsApp

Subiectele la Bacalaureat 2021, pretext de înșelătorie pe internet: avertismentul experților despre Facebook, Instagram, WhatsApp

Un profil de Instagram pretinde că îți vinde subiectele la Bacalaureat 2021 cu 50 de lei. Un chilipir. Aceeași situație o găsești pe Facebook, Telegram, WhatsApp și alte câteva rețele de socializare. Toate acelea sunt, de fapt, tentative de fraudă și o sursă de îmbogățire rapidă.

Problema subiectelor de Bacalaureat 2021 vândute pe internet a devenit atât de răspândită în ultimele zile, încât a fost emis un avertisment oficial pe marginea subiectului. Specialiştii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează în legătură cu conturile de social media care promit vânzarea subiectelor pentru Bacalaureat, acestea reprezentând o tentativă de fraudare.

„Atenţie mare la conturile de social media care promit vânzarea subiectelor pentru Bacalaureat. Ca şi în anii precedenţi, echipa CERT-RO a fost notificată despre existenţa unor asemenea tentative de fraudare, ce vizează tinerii din România care urmează să susţină acest examen. Reţineţi faptul că nu poate fi vorba decât despre o păcăleală, din moment ce subiectele de Bacalaureat nu sunt singulare, ci există multiple variante dintre care se trage la sorţi cu puţin timp înainte de start.

Extragerea subiectelor oficiale se produce în dimineaţa examenului, alături de o variantă de rezervă. Ulterior, acestea sunt transmise către inspectoratele din teritoriu, iar acestea din urmă se ocupă de distribuirea lor către instituţiile de învăţământ. Este imposibil ca acestea să fie cunoscute deja de o anumită persoană”, explică experţii în securitatea cibernetică pe pagina de Facebook a CERT-RO.

În teorie, oricine urmărește modul de desfășurare al Bacalaureatului de mai mulți ani știe că subiectele pe care le vor primi elevii în ziua examenului nu se pot afla cu câteva ore înainte. Niciodată nu a fost posibil acest lucru. Din păcate, cei care speră să înșele sistemul sunt mulți și ajung să fie o pradă ușoară pentru câțiva ”întreprinzători” de pe rețelele de socializare.