Sonda spațială trimisă de NASA în jurul Soarelui este fabricată dintr-un material mai puțin obișnuit
Solar Orbiter, un proiect comun între NASA și Agenția Spațială Europeană, este proiectat un pic altfel decât este realizată în mod obișnuit o sondă spațială. Iată despre ce e vorba.
Sonda spațială, care a fost lansată pe orbită în februarie anul trecut, a finalizat recent prima călătorie în spatele Soarelui, relatează CNN. O călătorie căreia ar putea să îi supraviețuiască datorită unui strat de oase carbonizate, pudrate, numit SolarBlack.
Oasele servesc ca un scut puternic împotriva radiațiilor cosmice puternice – sau poate ca un avertisment în stil Jolly Roger către orice extraterestru care navighează pe lângă acesta.
NASA a proiectat sonda spațială ca să reziste la temperaturile mari
Aceste călătorii în jurul soarelui expun Solar Orbiter la 13 ori cantitatea de radiație cosmică mortală decât ceea ce ajunge pe Pământ, precum și la temperaturile de topire ale metalelor, potrivit CNN. Astfel încât nava spațială avea nevoie de o protecție suplimentară.
Așadar, compania de biotehnologie ENBIO – care a dezvoltat anterior structuri osoase sintetice pentru implanturi medicale și dentare – a venit cu această idee revoluționară și a sugerat că osul ar putea fi, de asemenea, o soluție bună pentru sonda spațială din titan.
Problema este că învelișurile osoase sintetice obișnuite au ars și și-au schimbat culoarea. Acest lucru a modificat capacitatea navei de a absorbi căldura într-un mod pe care cele două agenții spațiale nu și-l puteau permite, potrivit CNN, astfel încât osul trebuia să fie, de asemenea, carbonizat și înnegrit în prealabil. În parte, pentru a-și controla proprietățile de absorbție a căldurii, dar și pentru că astfel n-ar deteriora nava spațială în timpul misiunii “arzătoare”.
În următorii câțiva ani, Solar Orbiter cu „praf osos” peste ea va trece din ce în ce mai aproape de Soare. Ceea ce înseamnă că, dacă totul merge bine, s-ar putea să vedem că oasele de la sol devin o parte importantă a explorării spațiale în viitor.