05 nov. 2021 | 08:48

Șoferii din România, în continuare un pericol: totul pleacă de la carnetul de șoferi

ACTUALITATE
Șoferii din România, în continuare un pericol: totul pleacă de la carnetul de șoferi

Procesul de obținere a unui carnet de conducere în România continuă să fie un mister, având în vedere legislația din spate. Nu de alta, dar te-ai aștepta măcar să fie nevoie să ai opt clase pentru acest privilegiu. Nu este însă cazul, iar asta se resimte în accidente.

România este de departe pe primul loc când vine vorba de accidente pe străzi, comparativ cu toate celelalte țări din Europa. Cu rata mortalității ca o consecință a acelor accidente, din nou, ne ”mândrim” cu o poziție fruntașă. Pe de o parte, cauza principală este starea infrastructurii de pe meleaguri mioritice. Pe de altă parte, problema pleacă de la nivelul de educație al șoferilor. Cu un pic de noroc, s-ar putea să îți iei carnetul chiar și dacă nu știi să citești foarte bine. Scrisul este cu atât mai opțional, pentru că până și testul de la sală se dă pe calculator.

Românii, pe șosele, fără studii

Nu de puține ori, s-a vehiculat posibilitatea introducerii unui nivel minim de studii pentru a te putea înscrie la examenul de șoferi, pentru a putea obține permisul de conducere. Aceasta nu există însă nici astăzi. În continuare, chiar și cu patru clase sau niciuna, te poți înscrie fără probleme la școala de șoferi. Bani să ai. Pe de altă parte, există totuși o altă regulă ciudată. Trebuie să ai în mod obligatoriu un domiciliu sau o reședință în România.

Aceste particularități sunt stabilite prin Ordinul Ministerului Administrației și Internelor cu nr.268/2010, privind procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere. Acolo sunt trecute toate regulile pe care trebuie să le respecte cei ce vor să obțină permisul auto.

În documentul respectiv, cu eventualele modificări ulterioare, nu există nicio referință la educație. Singura condiție rămâne ce a rezidenței pe teritoriul României, atât. “Persoanele cu domiciliul sau reședința în România (…) ori care dovedesc că se află la studii în România de cel puțin 6 luni (…)”, este mențiunea făcută în ordinul ministerial.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele