Accidentele rutiere din România, în statistici: cât de periculos a fost anul pandemiei, pe stradă

Accidentele rutiere din România, în statistici: cât de periculos a fost anul pandemiei, pe stradă

România continuă să fie una dintre cele mai periculoase țări din Europa când vine vorba de accidente rutiere, iar anul pandemiei nu a îmbunătățit un set de statistici terifiante. Nu ajută nici calitatea șoselelor și lipsa autostrăzilor.

Deși motivele din spatele accidentelor sunt multe, când vezi că 70% dintre accidente s-au petrecut pe timpul zilei și doar 7% pe întuneric, iar restul pe înserat, este clar că românii au circulat mai puțin pe timpul nopții. Acestea informații provin de la Institutul Național de Statistică și fac parte dintr-o analiză la nivel european a celor de la Eurostat.

Dacă vrei să știi când ar fi bine să nu fii pe șosele pentru a avea șanse mai mari să eviți un dezastru, cele mai multe accidente au loc vinerea, iar intervalul orar ”negru” este 17-19. Într-un sfert dintre accidente (25%) e implicat doar un vehicul (care se lovește de un pom sau cap de pod ș.a.). Dacă ne uităm la accidentele după luna în care au loc, august e luna cea mai ”periculoasă”. Iar ca județ, dacă eliminăm Capitala, Iașiul și Prahova sunt județele cu cele mai multe accidente.

Punctual, în 2020 s-au înregistrat 22.836 accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, rezultând 29.571 persoane accidentate, din care 5,6% persoane accidentate mortal. Faţă de anul 2019,numărul persoanelor rănite a scăzut cu 29,6%, cel al accidentelor de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale cu 26,7%, iar cel al persoanelor accidentate mortal a scăzut cu 11,7%. E drept, trebuie avut în vedere faptul că 2020 a fost anul în care am trecut prin perioade de lockdown și de restricții severe de circulație. Prin urmare, comparațiile cu alți ani pot fi irelevante.

Amatorii de băuturi alcoolice care s-au urcat la volan s-au aflat în spatele a 40% dintre accidente. De partea pietonilor accidentați, 60% au fost în stare de ebrietate. Dacă vrei să împarți accidentele pe luni ale anului, șoselele devin mai periculoase vara. Din acest motiv, ponderi mai mari ale numărului de accidente s-au înregistrat în lunile august (11,5% din numărul total de accidente), septembrie (11,0%) şi iulie (10,8%). Ca o particularitate ce merită reținută, aproape un sfert sunt accidente între o mașină și un pieton iar 15% sunt accidente între o mașină în mers și alte mașini parcate.

La nivel european, restricțiile aferente pandemiei au dus la o reducere cu 4000 de cazuri a accidentelor rutiere mortale. Această valoare arată că 2020 a avut cel mai scăzut nivel din toate timpurile. În final, România continuă să fie cea mai periculoasă țară din UE, chiar și în pandemie.

Deși evoluția fără precedent constatată în 2020 a determinat anumite schimbări în clasamentul ratelor mortalității pe țări, cele mai sigure drumuri rămân în Suedia (18 /1 milion), în timp ce România (85 /1 milion) a înregistrat cea mai ridicată rată a mortalității în 2020. Media UE a fost de 42 de decese la un milion de locuitori. Întregul studiu îl găsești pe site-ul INS.

accidente romania pe judete

Citește și: