Situația relaxării restricțiilor în București, mai complicată decât ar trebui să fie: cine face probleme

Situația relaxării restricțiilor în București, mai complicată decât ar trebui să fie: cine face probleme

Relaxarea restricțiilor în București se pare că nu ține de lege, de primarul general sau de cel de sector. Singurul care stabilește acest lucru sau, mai degrabă, pune bețe în roate, este prefectul de București, Alin Stoica.

În mod normal, conform legislației în vigoare, orice localitate cu o incidență a cazurilor de Covid-19 mai mică de 1,5 la mie are voie să țină evenimente la interior cu o prezență de 50%. Același procent ar urma să devină valabil și în cazul restaurantelor, care momentan activează la o capacitate de doar 30%. București se află în această situație de marți, dar prefectul are alte planuri vizavi de ridicarea restricțiilor.

După ce s-a jucat bambilici cu restaurantele, la un moment dat deschizându-le pentru doar trei zile, acum a afirmat că ”probabil” astăzi, 13 mai, va ține o ședință CMBSU și se va decide relaxarea restricțiilor, dacă se păstrează trendul descendent al incidenței în București. În condiții ideale și dacă nu mai inventează alte scenarii sau motive pentru care să nu permită agenților economici să-și desfășoare activitatea în condiții pseudo-normale, prefectul desemnat de partidul PLUS ar trebui să permită restaurantelor să primească 50% din capacitate la interior. Aceeași situație se va aplica și în cazul sălilor de evenimente.

Într-o intervenție la Digi24 în care a vorbit despre situația actuală din Capitală, ministrul a atras atenția și asupra faptului doar 40% din cadrele didactice din București s-au vaccinat. Mențiunea a fost făcută în contextul în care, dacă incidența scade sub 1 la mie, toți copiii ar trebui să revină în bănci. “Din ultimele discuții, înțeleg că undeva în jur de 40%, cel mult jumătate (sunt vaccinați, n.r.)”, a declarat prefectul de București, Alin Stoica la DIGI24.

Pe de altă parte, ministrul este reticent că ritmul scăderii se va menține și va dura foarte mult până Capitala va scădea sub 1 la mie. “Suntem la 1,42 acum este puțin probabil să ajungă la 1.(…) Dacă se păstrează acest trend, de fapt descreșterea e din ce în ce mai mic, e posibil să fie o perioadă mai lungă până ajungem acolo”, a spus Alin Stoica, la DIGI24.

Punctual, măsurile care s-ar putea aplica în București de vineri dimineață sunt următoarele:

  • deschiderea restaurantelor și a cafenelelor la 50 % din capacitate, față de 30% acum
  • deschiderea teatrelor, cinematografelor și sălilor de spectacol la 50 % din capacitate
  • deschiderea sălilor de jocuri de noroc la capacitate de 50%
  • permiterea spectacolelor de tip drive-in, cu 3 persoane în mașină, dacă nu sunt din aceeași familie
  • permiterea concertelor și spectacolelor în aer liber, cu până la 300 de spectatori.
Citește și: