Noile tramvaie din București vor avea Wi-Fi și spațiu unde să-ți lași bicicleta: cine le produce

Noile tramvaie din București vor avea Wi-Fi și spațiu unde să-ți lași bicicleta: cine le produce

Primăria Capitalei a semnat contractul pentru a cumpăra 100 de tramvaie noi în București, unele care vor avea și conexiune Wi-Fi, dar și spațiu de biciclete.

Primăria Capitalei a bătut palma pentru a cumpăra 100 de tramvaie noi. E vorba de modele noi, produse de Astra Arad, valoarea contractului fiind de aproximativ 200 de milioane de euro.

Anunțul a fost făcut de edilul-șef Nicușor Dan.

“Este vorba despre un contract cu valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, bani europeni. Sunt bucuros pentru că facem un pas înainte în modernizarea transportului public, segmentul de tramvaie este de departe cel mai rămas în urmă. Contractul prevede furnizarea primului tramvai peste 15 luni, adică în august 2022, urmând ca, începând de la acel moment al livrării prototipului, să fie furnizate patru tramvaie în fiecare lună”, a spus Nicuşor Dan.

Tramvaie noi în București, cu Wi-Fi și spațiu pentru biciclete

Primarul-general a precizat că e vorba de tramvaie mari, cu lungimea de 36 de metri, potrivite pentru Capitală.

“Un cuvânt despre fosta administraţie, dacă nu s-ar fi încăpăţânat să insiste să dea în mod nelegal acest contract unei firme turceşti şi ştiţi că s-a pronunţat şi CNSC-ul, s-a pronunţat şi Curtea de Apel Bucureşti, am fi avut aceste tramvaie începând cu vara anului 2020”, a adăugat Nicuşor Dan.

Semnarea contractului a venit la capătul unei povești extrem de încâlcite. Procesul a fost tărăgănat pentru mai multe vreme.

Inițial, Astra Arad a pierdut inițial licitația pentru furnizarea de tramvaie în București, în mandatul Gabrielei Firea, care a dat câștig de cauză companiei Durmazlar din Turcia. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a anulat însă rezultatul licitației în urma contestației depuse de Astra Arad, care a reclamat trucarea concursului.

Cele 100 de tramvaie noi, din gama de 36 de metri, vor avea podeaua complet coborâtă, minim 5 uşi duble și vor fi dotate cu echipament de climatizare destinat asigurării atât a aerului condiţionat, cât şi a încălzirii.

Vorbim de o capacitate de cel puțin 220 de călători total, din care minim 56 pe scaune, iar noile tramvaie trebuie să aibă nivel de zgomot redus și echipamente pentru validarea cardurilor. Pentru persoanele cu dizabilităţi, care folosesc scaune cu rotile, se va prevedea o platformă rabatabilă sau culisantă cu acționare manuală şi se vor amenaja două locuri speciale.

De asemenea, prin instalaţia IT care va echipa tramvaiele se vor oferi informații (audio-video) pentru călători, va exista o instalație de supraveghere video, precum și Wi-Fi. Va exista și posibilitatea transportării bicicletelor printr-un sistem de prindere și fixare rabatabil, care să nu ocupe spațiul destinat călătorilor atunci când nu este utilizat.

Citește și: