05 apr. 2021 | 10:00

Singurul avertisment care contează în pandemia de coronavirus: ”Situația este extrem de gravă”

ACTUALITATE
Singurul avertisment care contează în pandemia de coronavirus: ”Situația este extrem de gravă”

Pandemia din România s-a apropiat foarte mult de un nou vârf în ultimele zile, în timp ce protestele împotriva restricțiilor nu pare să se încheie prea curând. În acest context, avem parte de un nou avertisment.

Managerii spitalelor bucureștene se află într-o situație foarte dificilă, din cauza faptului că se apropie foarte mult de imposibilitatea de mai avea locuri să primească pacienți noi, mai ales când vine vorba de bolnavi în stare critică. Din acest motiv, au făcut un apel la populație pentru a respecta măsurile de prevenire și răspândire a virusului, atrăgând atenția că există o creștere semnificativă a pacienților internați.

”Situația este extrem de gravă”, au menționat managerii de spitale într-o întâlnire cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. „Dincolo de cifrele care nu sunt deloc îmbucurătoare, înregistrăm record negativ după record negativ. Acest lucru nu arată altceva decât limita sistemului. Peste ceea ce avem la un moment dat s-ar putea ca, dacă numărul pacienţilor creşte, să nu mai putem să avem paturi de terapie intensivă”, a declarat medicul șef al UPU SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, la conferinţa de presă organizată cu acest prilej.

Statistic, Oprița a menționat că numărul intervențiilor la care sunt solicitate echipajele SMURD a crescut cu 30%, comparativ cu cel de-al doilea val al pandemiei. „Caracteristica pe care lumea trebuie să o înţeleagă este că, dacă în valul doi undeva la 50% din pacienţi aveau forme uşoare şi puteau să meargă la domiciliu, acum greu mai dăm drumul la 10% din pacienţi. Mai toţi pacienţii au nevoie de oxigen şi au nevoie de oxigen în debit mare. Avem nevoie de paturi, de echipamente, pe care, datorită sprijinului DSU, le-am avut”, a mai spus Opriţa.

Realitatea actuală, cel puțin din București, este una cât se poate de simplă. Cadrele medicale sunt epuizate din toate punctele de vedere și riscă să nu mai facă față. „O altă caracteristică este că, dacă în valul doi aveam un anumit număr de pacienţi, acum ne confruntăm cu o creştere de 50% la pacienţii de zonă verde, pacienţi non-COVID. Deci pe lângă acest val, care reprezintă o creştere, mai avem şi pacienţii pe care nu îi putem neglija”, a mai spus Opriţa.

În final, în opinia oficialului, soluția este simplă, respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului. „Până când nu va exista o colaborare din partea populaţiei, oricât de multe măsuri am lua, nu vom putea să ieşim la liman. Trebuie să înţelegeţi că avem o capacitate limitată, că nu putem să ne dezvoltăm la infinit şi la un moment dat s-ar putea să ajungem la situaţia în care să trebuiască să discutăm despre modul în care îngrijim astfel de pacienţi”, a adăugat medicul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele