25 mai 2021 | 06:44

Singurii români care nu vor suferi de scumpiri la gaz și la curent: câți au înțeles liberalizarea pieței și s-au conformat

ACTUALITATE
Singurii români care nu vor suferi de scumpiri la gaz și la curent: câți au înțeles liberalizarea pieței și s-au conformat

În urmă cu aproximativ un an, a început liberalizarea pieței energetice din România. Din păcate, prea puțini români au înțeles că ar fi bine să încheie un nou contract de gaz și curent. Ceilalți vor suferi scumpiri importante.

Se discută de câteva săptămâni de introducerea unor prețuri noi, semnificativ mai scumpe, pe factura de gaze naturale și energie electrică. Nu toți români vor suferi însă după aceste scumpiri. Excepție vor face cei care au înțeles liberalizarea pieței, chiar dacă numărul lor este cu mult sub 50%.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, luni seară, într-o intervenție la B1 TV, că peste 40% dintre clienţi din România. au optat pentru piaţa liberalizată de energie. Dacă nu era evident pentru orice profan, oficialul a atras atenția că procentul nu este suficient. ”Sunt convins că vor avea un semnal de alarmă la finele lui iunie, când va dispărea acel discount de factură”, a declarat Popescu, potrivit News.

”Am depăşit 40% procent de consumatori care au optat pentru piaţa liberalizată. Nu e suficient, îi îndemn mai mult pe oameni să iasă din rutina de zi cu zi… Te complaci cu această idee: «las că mă duc mâine, las că mă duc mâine»… Sunt convins că vor avea un semnal de alarmă la finele lui iunie, când va dispărea acel discount de factură. La începutul lui iulie va fi iar o mutare dintr-un loc în altul în căutarea unei oferte mai bune”, a insistat ministrul Popescu la TV.

Creșterea prețului la gaze naturale și curent, inevitabilă

Ministrul Energiei a profitat de ocazie pentru a vorbi din nou de creșterea prețului la gaz naturale și energie electrică. ”Indiferent ce spun unii colegi din ANRE, că piata trebuie să fie liberă (…) nu cred că trebuie să avem o piaţă sălbatică, în care fiecare face ce vrea”, a mai declarat ministrul.

Mențiunile lui Virgil Popescu vin în contextul în care Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat anul trecut un ordin care le permite clienţilor casnici ca, cel puţin până la data de 30 iunie 2021, să primească din partea furnizorului actual de energie cea mai bună ofertă, fără abonament. Doar până la acea dată, vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta concurenţială cu valoarea cea mai mică.

Una peste alta, de la 1 iulie, se vor vedea valori semnificativ mai mari pe facturile celor care nu au optat pentru un nou furnizor de energie sau pentru un alt contract liberalizat cu același furnizor ca și până acum.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele