16 mart. 2021 | 17:23

Aplicația pe care a fugit lumea din cauza WhatsApp ar putea fi interzisă: ce se întâmplă cu Signal

ACTUALITATE
Aplicația pe care a fugit lumea din cauza WhatsApp ar putea fi interzisă: ce se întâmplă cu Signal

Signal, aplicația la care multă lume a apelat atunci când WhatsApp și-a schimbat politica de confidențialitate ar putea fi interzisă într-o țară.

Signal e aplicație spre care mulți au fugit atunci când WhatsApp a anunțat ceva schimbări legate de politica de confidențialitate. Era văzută drept o alternativă extrem de bună, criptată și fără probleme privind accesul la datele personale. Doar că aplicația ar putea fi interzisă pe o piață uriașă.

E vorba de China.

Signal ar putea fi interzisă în China

Aplicație de mesagerie Signal nu a putut fi folosită de mulți utilizatori chinezi în această săptămână. E cam singura aplicația în care mesajele sunt criptate și care poate fi folosită în China fără ca utilizatorii să apeleze la un VPN. Doar că acest lucru nu e văzut bine de oficialii de la Beijing.

Deocamdată, planurile de a o interzice n-au fost făcute publice, dar e clar că regimul ar putea fi deranjat. Mai ales că alte aplicații precum Facebook, Twitter și, mai nou, Clubhouse, au fost deja interzise.

Încă de luni, utilizatorii chinezi au reclamat faptul că nu primesc și nu pot trimite mesaje. Au reușit doar după ce au activat o rețea privată virtuală, adică un VPN, care trece de filtrul autorităților chineze. Alții au raportat, de asemenea, probleme cu autentificarea. Adică fix cum s-a întâmplat luna trecută cu Clubhouse.

Pare, așadar, o mișcare făcută pe tăcute de autoritățile de la Beijing, care n-au dorit, probabil, să facă prea mult zgomot pe subiect. E adevărat, însă, și că utilizatorii de Signal în China nu-s numeroși. Descărcările din iOS, spre exemplu, abia dacă au trecut de jumătate de milion. Prin comparație, WhatsApp are peste 9 milioane.

Signal a fost văzută ca o alternativă la WhatsApp, după ce aplicația deținută de Facebook a anunțat că va începe să partajeze mai multe date cu celelalte companii deţinute de Facebook. Facebook colectează o mulțime de alte informații sub formă de statistici de utilizare. Astfel, WhatsApp va şterge conturile celor care nu-s de acord cu noii termeni de confidențialitate.

După scandalul iscat, WhatsApp a părut că face un pas înapoi, dar doar pentru a amâna decizia, nu pentru a o anula.