13 apr. 2021 | 12:02

Serviciile secrete americane dezvăluie viitorul. Cum va arăta omenirea în 2040

ENTERTAINMENT
Serviciile secrete americane dezvăluie viitorul. Cum va arăta omenirea în 2040

Probabil că nu doar o dată te-ai întrebat cum va arată lumea în viitorul îndepărtat. Care vor fi provocările sociale ale viitorului, cum vor evolua societățile și care va fi atmosfera la nivel global, în 10-20 de ani. Ei bine, astăzi o să îți oferim răspunsul la câteva dintre aceste întrebări, pe care le-am găsit în raportul „Global Trends 2040”, publicat joiat de Consiliul Naţional de Securitate al SUA (NIC).

Efectele pandemiei vor dura ani de zile

În primul rând, poate unul dintre punctele cele mai interesante în acest moment din raport îl reprezintă referirea la pandemia actuală. Potrivit experților americani, coronacriza care a ucis peste 3 milioane de oameni, a marcat cea mai mare „perturbare globală” de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar consecințele sale vor dura probabil ani de zile.

COVID-19 a expus – și uneori a extins – disparități în domeniul sănătății, a crescut datoriile naționale, a accelerat naționalismul și polarizarea politică, a adâncit inegalități, a alimentat neîncrederea în guvern și a evidențiat eșecul cooperării internaționale. În același timp, încetinește – și chiar inversează – progresele în combaterea sărăciei, a bolilor și a inegalității de gen.

SUA și China își vor adânci conflictul

Mai departe, potrivit oficialilor serviciilor americane, următoarele decenii ne vor aduce o rivalitate mai accentuată între cele două mari economii ale lumii, SUA și China.

Potrivit raportului, rivalitatea dintre ele se va intensifica, alimentată de schimbări de putere militară, demografie, tehnologie, dar și de amplificarea diviziunilor asupra modelelor de guvernare.

Ne așteaptă „un mediu geopolitic mai predispus la conflicte şi mai volatil”

Viitoarele decenii ne vor aduce „un mediu geopolitic mai predispus la conflicte şi mai volatil”, mai arată raportul serviciilor americane.

„Există un anumit set de tendințe pe care le-am identificat, care par să se accelereze sau să devină mai puternice din cauza pandemiei”, a spus un oficial al Consiliul Naţional de Securitate al SUA, sub protecția anonimatului.

Astfel, provocări precum schimbări climatice, bolile, crizele financiare și perturbări tehnologice „s-ar putea manifesta mai frecvent și mai intens, în aproape fiecare regiune și țară”, mai arată raportul.

Scenarii pentru 2040

Pentru 2040, experții americani au întocmit o lista de cinci posibile scenarii.

În cel mai optimist dintre ele, raportul subliniază o tendință guvernelor lumii de a susține cercetarea științifică, dar și inovația tehnologică, ceea ce va duce la un „boom economic”.

În cel mai pesimist scenariu, se preconizează o criză alimentară globală, pe fondul COVID-19, care va revolta societățile ce vor protesta, iar astfel își vor pierde viețile mii de oameni.

Raportul este realizat o dată la patru ani, iar la întocmirea lui iau parte unii dintre cei mai buni analiști ai serviciilor de informații americane. Scopul declarat al acestui raport este de a le oferi oamenilor o doză de previzibilitate pe termen lung, pentru a ști la ce să se aștepte de la evoluțiile sociale, economice și politice ale lumii.