Secretul pentru o viață lungă, somnul: concluzia cercetătorilor care ar trebui să te sperie
În secolul vitezei, mulți dintre noi nu mai acordăm o mare importanță somnului. Alegem să ne încărcăm programul eliminând din orele de somn, fără să ne dăm seama că acest obicei poate reprezenta un pericol pentru sănătatea noastră pe termen lung.
Importanța somnului a fost demonstrată de-a lungul timpului în foarte multe studii de specialitate. Avem nevoie de odihnă regulată, în special pe timpul nopții, pentru ca organismul să se refacă, iar noi să dispunem de toate resursele necesare pentru activitățile de zi cu zi.
Lipsa somnului nu doar că ne poate aduce o scădere a randamentului, a concentrării, dar reprezintă și unul dintre factorii de risc ce amenință sănătatea și longevitatea.
Oamenii de știință din Marea Britanie au efectuat un nou studiu, ale cărui rezultate îți vor da fiori reci și te vor face să conștientizezi cât de important este să oferi organismului tău o perioadă de repaus total.
Cercetătorii au examinat datele de la jumătate de milion de participanți din Marea Britanie, de vârstă mijlocie, care au fost întrebați dacă au probleme cu adormirea noaptea sau se trezesc în mijlocul nopții.
Calitatea slabă a somnului e legată direct de un risc mai mare de deces
Persoanele care au probleme cu somnul au un risc mai mare de deces, spre deosebire de cele fără probleme de somn, mai ales dacă au diabet, sugerează concluziile noului studiu.
În cei nouă ani de cercetare, studiul a constatat că persoanele cu diabet de tip 2 au fost cu 87% mai predispuse să moară din orice cauză decât persoanele fără diabet sau tulburări de somn.
De asemenea, studiul a constatat că persoanele cu diabet zaharat și cu probleme de somn au fost cu 12% mai predispuse să moară în această perioadă decât cei care au avut diabet, dar nu au tulburări frecvente de somn.
„Deși știam deja că există o legătură puternică între calitatea slabă a somnului și starea de sănătate precară, aceste date certifică ceea ce știam deja”, susține Malcolm von Schantz, primul autor al studiului și profesor de cronobiologie de la Universitatea din Surrey.
„Medicii ar trebui să ia în serios problemele de somn ca și alți factori de risc și să colaboreze cu pacienții lor pentru reducerea și atenuarea riscului lor general”, mai spune expertul.
Este deosebit de important ca medicii care tratează persoanele cu diabet să investigheze și tulburările de somn și să ia în considerare tratamentele acolo unde este cazul, mai spun specialiștii.
De asemenea, e responsabilitatea oamenilor să investigheze dacă suferă de anumite afecțiuni și, în paralel cu dieta alimentară sau medicamentele recomandate, să aibă grijă să își monitorizeze calitatea somnului și să ia măsuri dacă aceasta este slabă și nesatisfăcătoare.