Secretul din spatele economiei chineze: au un As în mânecă ce poate schimba puterea globală

Secretul din spatele economiei chineze: au un As în mânecă ce poate schimba puterea globală

China și Statele Unite ale Americii se află într-un război economic deschis pentru supremația la nivel global. Momentan, SUA dețin puterea, însă puțini știu că asiaticii au un As în mânecă, iar datorită acestuia ar putea surclasa americanii în plan economic.

Conform celor mai recente analize macroeconomice realizate de instituțiile abilitate, China ar putea devansa Statele Unite ale Americii în plan economic, în 2028.

Pandemia de coronavirus a ajutat statul chinez să își sporească forța financiară, în timp ce Statele Unite s-au confruntat cu o criză ce a avut efecte devastatoare asupra afacerilor și continuă să pună presiune pe acestea.

Astfel, China a câștigat, după cum spun analiștii economici, 5 ani în fața SUA, urmând să surclaseze economia americană până la finele acestui deceniu.

China are o forță ascunsă

Puțini oameni și chiar politicieni de rang înalt știu însă faptul că asiaticii au o forță ascunsă. Au o resursă economică ce îi poate ajuta în războiul cu Statele Unite. Este vorba despre faptul că numeroase state ale lumii sunt îndatorate Chinei.

Un studiu recent, dezvăluit de BBC, scoate la iveală numeroasele finanțări făcute de China în alte state, bani care nu se regăsesc în rapoartele oficiale date publicității. Nu ar fi o surpriză, totuși, dacă ținem cont că economia chineză este condusă de un regim comunist.

Coordonatorul cercetătorilor de la Universitatea William and Mary, din Statele Unite, a declarat pentru BBC că peste 40 de state datorează, în prezent, Chinei, mai mult de 10% din Produsul Intern Brut.

483 de miliarde de dolari ar fi suma la care se ridică investițiile făcute de China în proiecte derulate în ultimii 18 ani, spun cercetătorii care au efectuat acest studiu de amploare.

Potrivit cercetătorilor, băncile de stat chineze preferă să finanțeze proiecte prin intermediul unor împrumuturi cu dobânzi mari, care solicită din ce în ce mai mult resursele naturale ale statelor datoare.

 

Citește și: