11 oct. 2021 | 10:38

Se scumpesc locuințele, din nou: toți cei cu apartamante și case par să se îmbogățească în România

ACTUALITATE
Se scumpesc locuințele, din nou: toți cei cu apartamante și case par să se îmbogățească în România

Indiferent cât de prost le merge românilor din punct de vedere financiar, obsesia de achiziționa o locuință este o binecuvântare pentru dezvoltatori. În contextul scumpirii materialelor, nu ar trebui să vină ca o surpriză ce se întâmplă cu prețul apartamentelor.

Prețurile din România, înainte de finele anului, vor fi crescut pentru locuințe cu nu mai puțin de 30% comparativ cu aceeași perioadă din 2020. Nu de puțin ori, deși argumentul principal al creșterilor este scumpirea materialelor de construcții, vei vedea prețuri umflate semnificativ, direct de la dezvoltatori, chiar și pentru apartamente finalizate acum un an.

Dezvoltatorii amplifică scumpirile, din condei

Creșterea prețului la apartamente raportată la condițiile din piață ar trebui să fie în România de 6%, comparativ cu anul trecut. Din păcate pentru românii care iau în calcul o astfel de investiție, scumpirea reală din prețul de achiziție va fi semnificativ mai mare.

„Încă nu suntem la prețurile pe care preconizăm că le vom avea până la finalul anului”, a declarat Andrei Gherman, expert pe piața imobiliară, pentru Digi24. El a spus că această majorare ar putea ajunge, de fapt, până la 30 – 35 %. Pentru a justifica saltul în prețul unei locuințe, oficialul a insistat pe prețul materialelor de construcție. Ca exemplu, prețul fierului s-a dublat.

După cum era de așteptat, toate apartamentele se scumpesc, nu doar cele noi. În cazul celor vechi, argumentul principal ține de faptul că cererea este mai mare decât oferta.  „Având în vedere majorarea prețului apartamentelor noi, bugetul cumpărătorilor fiind limitat, ei s-au îndreptat spre imobile vechi, crescând cererea”, a menționat Gherman.

În privința cererii, o consecință a pandemiei a fost entuziasmul oamenilor pentru locuințe cu curte proprie. Oamenii nevoiți să petreacă mai mult timp în casă s-au reorientat cu privire la spațiul în care și-au dorit să locuiască.

Nu în ultimul rând, prețurile la locuințe vor continua să crească pentru că există amenințarea din partea guvernanților de a elimina niște beneficii fiscale pentru constructori. „Un alt motiv ar fi că se discută eliminarea beneficiilor fiscale pe care dezvoltatorii le au, iar această decizie se va regăsi în prețul final al locuințelor. Așadar, prețul ar putea crește față de anul trecut cu 30 – 35 % spre finalul acestui an”, a concluzonat Gherman.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele