Se schimbă regulile la intrarea în supermarketuri: în ce condiții îți vei face cumpărăturile

Se schimbă regulile la intrarea în supermarketuri: în ce condiții îți vei face cumpărăturile

Autoritățile vin cu noi reguli pentru ca răspândirea virusului să fie diminuată. Prefectul Capitalei a anunțat noi măsuri pentru supermarketurile din București.

Autoritățile din București vin cu noi reguli de funcționare pentru supermarketuri și magazine. Acestea sunt obligate, între altele, să afișeze la intrare numărul maxim de clienţi care pot fi simultan prezenţi în magazin. De asemenea, toate magazinele mici vor respecta distanţarea de 2 metri între clienţi şi toate magazinele mari şi medii vor calcula clientela utilizând cota de cel puţin 7 metri pătraţi per client, pentru a limita posibilitarea aglomerării.

Declarațiile au fost făcute de prefectul Capitalei, Alin Stoica, după o întâlnire cu retailerii. Sunt propuneri care, odată agreate, se vor transforma în obligații.

Se schimbă regulile la intrarea în supermarketuri în București

Alin Stoica, prefectul Bucureștiului, arată că e nevoie de măsuri noi, după ce s-a observat că magazinele se aglomerează.  De fapt, este, dintr-un punct de vedere, și o consecință a faptului că în București, rata de infectare fiind peste 4, magazinele și supermarketurile se închid la ora 18:00 la sfârșit de săptămână.

Măsura e valabilă pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Prefectul Capitalei a adăugat că nu va fi o măsură unică obligatorie pentru toţi operatorii, iar până joi la prânz sunt aşteptate propuneri suplimentare pentru a diminua riscul de răspândire a coronavirusului. Anunțul a fost făcut după o întâlnire cu retailerii.

„Toţi retailerii au luat măsuri pentru a limita posibilitatea de aglomerare, vor respecta toate magazinele mari/medii calculul clientelei utilizând cota de cel puţin 7 metri pătraţi per client. Toate magazinele mici vor respecta distanţarea de 2 metri între clienţi. Pentru claritate în aplicare, magazinele vor afişa la intrare numărul maxim de clienţi care pot fi simultan prezenţi un magazin. În funcţie de tipul de magazin şi de situaţia fiecărui operator, măsurile vor putea diferi, de la contor automat la intrare, contor manual, la număr de coşuri. Nu va fi o măsură unică obligatorie pentru toţi operatorii, dar fiecare va trebui să adopte o măsură care să ducă la respectarea numărului maxim de clienţi. Până mâine la prânz aşteptăm propuneri suplimentare”, a transmis miercuri Alin Stoica.

Înaintea întâlnirii, prefectul Capitalei propunea adaptarea numărului de cărucioare/coșuri în magazine în funcție de numărul maxim de clienți pe care i-ar putea primi simultan magazinul, cu respectarea regulilor de distanțare fizică.