Se schimbă legea pentru toți șoferii din România: cresc despăgubirile, ce se întâmplă cu RCA. Totul vine la Bruxelles
În contextul inflație la nivel european și a schimbărilor pe piața asigurărilor, Parlamentul European a decis să introducă o serie de schimbări importante menită să facă viața șoferilor mai ușoară. Acestea au intrat în vigoare de la 22 decembrie și trebuie implementate și în România.
Când vine vorba de legislația din spatele asigurărilor auto obligatorii, aceasta este definită la Bruxelles printr-o Directivă Europeană. În documentul cu pricina se detaliază toate regulile generale privind asigurarea RCA din țările membre UE, printre care se numără și România. În cea mai recentă iterație a actului, Parlamentul European a inclus mai multe schimbări importante, atât în ceea ce privește procesul de comparare al asigurărilor, cât și raportat la despăgubirile de care se pot bucura păgubiții.
Toți șoferii trebuie să știe schimbările din piața RCA
Legislația din România obligă toți șoferii să aibă asigurare obligatorie auto, iar aceasta va deveni mai scumpă în următoarea perioadă din cauza unor schimbări venite de la Parlamentul European. Creșterea prețului va fi o consecință a faptului că tocmai s-a creșterea despăgubirilor maxime, atât pentru daune materiale, cât și pentru vătămări corporale. Discutăm și de impunerea unui sistem de comparație a prețurilor RCA, independent de cel pus la dispoziție de anumiți asiguratori de pe meleaguri mioritice.
Nu în ultimul rând, Uniunea Europeană obligă fiecare țară din blocul comunitar să aibă un sistem bine pus la punct pentru a proteja păgubiții și clienții firmelor de asigurare falimentare. Această particularitate este menită să aducă mai multă liniște șoferilor, având în vedere falimentul City Insurance de pe piața autohtonă.
Ca referință, limita de despăgubire pentru daunele materiale înregistrate de șoferii păgubiți în accidente rutiere acoperite de RCA crește la 1,3 milioane de euro, de la doar 1,22 milioane de euro în prezent, se arată înactul normativ care modifică Directiva Europeană privind asigurarea de răspundere auto față de terți( RCA, în cazul României). În plus, limita pentru plățile aferente vătămărilor corporale și daunelor morale urcă la 6,45 milioane de euro, de la doar 6,07 milioane de euro în prezent.
O altă modificarea importantă inclusă în noua directivă pentru șoferii din România este că ei vor avea la dispoziție, în premieră, o platformă unde vor putea vedea toate ofertele de RCA pentru automobilul pe care îl conduc. Actul adoptat de PE prevede explicit că ”Țările membre pot decide să pună la dispoziția consumatorilor un instrument de comparație gratuit și independent care să permită comparația între prețurile practicate de firmele care vând RCA”.