Se schimbă impozitarea: bugetele care sunt lovite în plin de această decizie

Se schimbă impozitarea: bugetele care sunt lovite în plin de această decizie

Uniunea Europeană pregătește schimbări în materie de impozitare. Concret, vorbim despre impozitul aplicat firmelor mari, multinaționalelor.

Conform noilor reguli, multinaționalele nu vor mai putea să își mute banii în paradisuri fiscale, pentru a scăpa de plata taxelor și impozitelor. În acest moment, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) demarează o amplă acțiune de construire a unei legislații fiscale care să nu mai permită multinaționalelor să jongleze cu fiscalitatea, după bunul plac.

Experții au descoperit că multinaționalele își înregistrează profiturile în ţările cu impozite mici, mai degrabă decât în ţările unde au cei mai mulţi clienţi.

În cazul în care companiile ar plăti taxe acolo unde îşi desfăşoară afacerile, în loc de zona unde au subsidiarele, veniturile fiscale naţionale ar putea creşte în total cu 100 de miliarde de dolari pe an, estimează OECD.

După ce se vor aplica noile regulamente, firmele mari vor fi nevoite să publice datele financiare-cheie şi informaţiile privind impozitele – cum ar fi unde şi care e nivelul celor plătite – la nivelul fiecărei ţări.

Potrivit experților europeni, foarte multe state membre UE sunt de acord cu inițiativa de a transparentiza activitatea fiscală a multinaționalelor. Inițiativa, însă, va fi dezbătută în Parlamentul European, urmând ca europarlamentarii să voteze asupra acestei propuneri legislative.

Multinaționalele plătesc impozite ridicol de mici

Europenii atrag atenția încă din anii trecuți asupra faptului că marile companii plătesc impozite foarte mici. În schimb, oamenii de rând nu au de ales și achita dările către stat, neavând posibilitatea unor tertipuri specifice multinaționalelor.

Membru în grupul parlamentar european Renew Europe, Luis Garicano, a citat în 2019 cifre care arată că Apple a plătit 4 milioane de euro în impozite corporative în Spania pe un venit anual de 320 de milioane de euro, în timp ce Netflix a plătit doar 3.140 de euro.

”Cum vom finanța statele noastre sociale, dacă cei care câștigă mai mult, nu contribuie la menținerea statului bunăstării?” a întrebat el. „Ne confruntăm cu aceste provocări cu reguli din secolul al XIX-lea”.

Rămâne de văzut cum se va materializa această propunere legislativă și maniera în care va fi ea primită pe piață marilor companii. Cel mai probabil, însă, multinaționalele se vor opune unui astfel de proiect.

Acesta le afectează în mod direct finanțele și, la fel de probabil este că vor aplică scumpiri la bunurile și serviciile oferite. Din păcate, aceste scumpiri vor fi plătite, în cele din urmă, tot din buzunarul cetățenilor simpli.

Etichete: