08 feb. 2021 | 17:31

Se măresc pensiile: anunțul oficial pentru milioane de pensionari. De când se întâmplă asta

CHESTII
Se măresc pensiile: anunțul oficial pentru milioane de pensionari. De când se întâmplă asta

Milioane de pensionari au așteptat până acum să afle ce se va întâmpla cu pensiile anul acesta. Anunțul a fost făcut astăzi de președintele PNL, Ludovic Orban.

Astfel, președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat astăzi că punctul de pensie va crește abia de la 1 ianuarie 2022. „Punctul de pensie va crește de la 1 ianuarie 2022”, a spus Orban, la Parlament, după ședința coaliției de guvernare.

Pensiile se măresc de la anul

Potrivit lui Orban, majorarea va avea în vederea acoperirea cu 100% a pierderii puterii de cumpărare ca urmare a creșterii inflației și totodată va acoperi 50% din creșterea salariului minim brut pe economie.

”De asemenea, există o decizie luată, privitoare la pensii. Pensiile vor crește de la data de 1 ianuarie 2022. La baza creșterii punctului de pensie stă formula care a existat în Legea 263, și anume compensarea în proporție de sută la sută a pierderii puterii de cumpărare ca urmare a inflației și, de asemenea, creșterea puterii de cumpărare prin creșterea punctului de pensie cu 50 % din creșterea salariului mediu brut pe economie”, a declarat președintele PNL.

Majorarea pensiilor abia de anul viitor vine ca o consecință în contextul problemelor de la bugetul de pensii, precum și în condițiile în care bugetul general consolidat trece printr-o situație mai puțin fericită. Orban e explicat că pensiile vor crește cu rata inflației, plus 50% din procentul cu care se va majora salariul mediu.

Dacă ai primit bani de la stat, nu mai primești pensie. Cum pot fenta sistemul cei care primesc ajutor social

Odată cu noul guvern, sunt luate în calcul și schimbări în ceea ce privește banii pe care îi dă statul. Ministrul Muncii a vorbit despre ajutoarele sociale și, în acest sens, despre anchete sociale.

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a spus că doreşte să regândească sistemul de anchete sociale. Ce vrea să prevină e modul în care mai mulți cetățeni abuzează de sistem. Conform ministrului, sunt oameni în puterea muncii, care sub o formă sau alta reuşesc să beneficieze de ajutoarele sociale.

Turcan a spus că au fost dezbateri foarte aprinse şi, din nefericire, multe puncte de vedere vehemente nu aveau o fundamentarea foarte reală, mai ales că scopul acestei anchetei ţine în primul rând de respectarea legii.