Se întâmplă și la case mai mari. Val de fake news pe tema Covid, chiar „acasă” la unii dintre cei mai renumiți medici din lume

Se întâmplă și la case mai mari. Val de fake news pe tema Covid, chiar

Probabil că nu de puține ori ți s-a întâmplat să constați că pe rețelele sociale circulă anumite zvonuri nefondate, din spectrul fake news și al dezinformării. Ei bine, stai să vezi ce pățesc acești medici, chiar pe rețeaua socială care ar trebui să nu conțină nici măcar urmă de așa ceva.

Medicii de pe site-ul de rețea al industriei Doximity se plâng de faptul că fluxul lor de noutăți e „invadat” de știri false și dezinformare.

Tema Covid – expusă unui val de dezinformări

Dr. Paul Malarik, psihiatru pensionar, petrece acum aproximativ 50 de ore pe lună ajutând la administrarea vaccinurilor Covid-19 în cadrul clinicilor pop-up din apropierea casei sale din San Luis Obispo, California.

Așadar, este deosebit de tulburat când se conectează la Doximity , un site folosit de medici, și citește comentarii anti-vaccin, potrivit engadget.com.

Doximity, care s-a descris de ceva vreme ca un LinkedIn pentru medici, și-a făcut debutul pe piața bursieră în iunie și a urcat până la o plafon de piață de 10 miliarde de dolari.

Recent, compania a declarat că are 1,8 milioane de membri, inclusiv 80% dintre medicii din Statele Unite ale Americii (SUA).

Potrivit sursei citate, persoanele care publică comentarii își folosesc numele reale și au acreditări medicale verificate.

Totuși, în pofida valului de dezinformare, compania se apără și spune că are reguli de interzicere a materialelor care contravin ghidurilor de sănătate publică, inclusiv materialelor anti-vaccin.

Descoperirile evidențiază problemele legate de moderarea conținutului. Multe site-uri sociale și giganți ai internetului au reguli de interzicere a conținutului anti-vax, dar aplicarea a fost o problemă continuă, fie din cauza lipsei de resurse, fie a utilizatorilor care eludează regulile.

De asemenea, aceste descoperiri scot la iveală faptul că, din moment ce o rețea dedicată unei categorii informate și credibile, e expusă unui val de dezinformare, utilizatorii de rând ai celorlalte rețele pot fi cu adevărat în pericol de a crede informații false.

Din acest motiv, experții trag un semnal de alarmă și susțin că orice informație pe care o citim dintr-o altă sursă decât una oficială, trebuie verificată temeinic. De exemplu, trebuie să verificăm luările de poziție ale instituțiilor oficiale, cu atribuții în domeniu, ale forurilor internaționale și trebuie să vedem dacă informația este adoptată și de către alte surse, care ar trebui să fie, în mod normal, minimum trei.