Se întâmplă la pompă și toți șoferii pot fi afectați: prețul petrolului a crescut
Prețul petrolului a crescut cu 2 dolari, extinzând revenirea de aproape 5% din ziua precedentă, deoarece îngrijorările legate de impactul variantei Omicron asupra cererii globale de combustibil s-au diminuat, iar discuțiile nucleare cu Iran au stagnat.
Contractele futures pe țițeiul Brent au crescut cu 1,97 dolari, sau 2,7%, la 75,05 dolari pe baril, după ce au înregistrat un câștig de 4,6%. Țițeiul U.S. West Texas Intermediate a crescut cu 2,25 USD sau 3,2%, la 71,74 USD, bazându-se pe un câștig de 4,9% în sesiunea precedentă.
Prețurile petrolului au fost lovite săptămâna trecută de îngrijorarea că vaccinurile ar putea fi mai puțin eficiente împotriva variantei Omicron, stârnind temeri că guvernele ar putea impune noi restricții pentru a reduce răspândirea acestuia, ceea ce ar afecta creșterea globală și cererea de petrol.
„Comentariile lui Fauci au avut rolul de a stabiliza comerțul cu petrol pe termen lung, pe măsură ce piețele au început să stabilească prețul unei reluări a redresării globale și a unui consum mai mare de petrol”, a declarat Jeffrey Halley, analist senior de piață la OANDA.
Prețul petrolul continuă să fluctueze
Într-un alt semn de încredere în cererea de petrol, cel mai mare exportator mondial, Arabia Saudită, a majorat prețurile lunare la țiței.
Acest lucru a venit după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, au convenit să continue să crească producția cu 400.000 de barili pe zi în ianuarie, în ciuda eliberării rezervelor strategice de petrol din SUA.
Importurile de țiței către principalul importator, China, au revenit, de asemenea, luna trecută, în timp ce unele sondaje arată că stocurile de țiței din SUA probabil să fi scăzut pentru a doua săptămână consecutivă.
Prețurile petrolului au fost susținute, de asemenea, de întârzierile provocate discuțiile nucleare indirecte dintre Statele Unite și Iran, care s-au lovit de piedici. Germania a cerut Iranului să prezinte propuneri realiste în cadrul discuțiilor asupra programului său nuclear.