Se întâmplă la pompă și ne poate afecta pe toți: prețul petrolului, motiv de îngrijorare

Se întâmplă la pompă și ne poate afecta pe toți: prețul petrolului, motiv de îngrijorare

Prețurile petrolului au coborât la un prag minim în ultimele șapte săptămâni, dar au rămas sub presiune după ce Japonia a declarat că ia în considerare eliberarea rezervelor de petrol și pe măsură ce situația COVID-19 din Europa s-a înrăutățit, stârnind îngrijorări atât cu privire la supraoferta, cât și la cererea slabă.

Brent a pierdut 26 de cenți, sau 0,3%, până la 78,63 dolari pe baril, iar contractele futures pe țițeiul U.S. West Texas Intermediate au scăzut cu 12 cenți sau 0,2%, la 75,82 dolari pe baril.

Piața este într-o stare de flux, deoarece eliberarea rezervelor strategice de petrol nu sunt încă evaluate pe deplin, a spus un comerciant de petrol din Singapore.

Prețurile WTI și Brent au atins cel mai scăzut nivel de la începutul toamnei. Ele au scăzut cu aproximativ 3% la finalul săptămânii, scăzând pentru a patra săptămână consecutiv, pentru prima dată din martie 2020.

Ajutorul japonez

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a semnalat că este gata să ajute la combaterea creșterii prețurilor petrolului în urma unei cereri din partea Statelor Unite de a elibera petrol din stocul de urgență, într-o mișcare fără precedent.

Tokyo explorează modalități de a ocoli o lege care permite eliberarea rezervelor de petrol numai în cazuri de lipsă de aprovizionare sau dezastre naturale.

Casa Albă a presat din nou grupul de producători OPEC să mențină o aprovizionare globală adecvată, la câteva zile după discuțiile americane cu unele dintre cele mai mari economii ale lumii cu privire la potențiala eliberare de petrol din rezervele strategice pentru a reduce prețurile ridicate la energie.

O greutate suplimentară asupra prețurilor a fost faptul că în Europa au fost reinstituite lockdown-uri, deoarece cazurile de COVID-19 au crescut din nou.

Înrăutățirea situației COVID-19 în Europa și încercarea de a obține un profit foarte mare de către investitori spre sfârșitul anului s-au adăugat la incertitudinile de pe piață.

„Profit s-a transformat într-o scădere a prețurilor”, a spus brokerul, adăugând că este posibil ca prețurile să scadă până în ianuarie.